De Nederlandse rechter heeft drie Nederlanders een celstraf tot twee jaar en boetes opgelegd in een zaak rondom illegaal wedden. De drie verdachten werden vervolgd voor het runnen van een illegale gokoperatie en voor witwassen en belastingontduiking. Alle drie krijgen een boete van 100.000 euro en een van de drie mag nooit meer in de wedindustrie werken.
Volgens diverse media gaat het over Stijn Flapper, voormalig CEO van Sheriff Gaming, en de broers Maurice en Michel Gregoire. Quote schat het vermogen van Flapper op zo’n elf miljoen euro en de twee broers zouden samen goed zijn voor een gezamenlijk vermogen van drie miljoen euro. Nu moet Flapper twee jaar de cel in, net als Michel Gregoire. Maurice Gregoire gaat zestien maanden zitten.
Invallen
Het onderzoek naar de drie met de codenaam Rykiel werd in 2012 gestart door het Openbaar Ministerie na tips over betrokkenheid van de drie bij illegale gokpraktijken. Na een serie invallen een jaar later werden 31 betrokken aangeklaagd, waaronder 13 bedrijven. De aanklachten liepen uiteen van het overtreden van de wedregels, het deelnemen aan een criminele organisatie, witwassen en het gebruik van valse contracten.
De rechtbank van Oost-Brabant oordeelde uiteindelijk dat Flapper en de gebroeders Gregoire samen met het management van hun bedrijf, de werknemers, financieel adviseurs en een softwareontwikkelaar een criminele organisatie vormden. Het doel zou zijn om zich illegaal op Nederlandse consumenten te richten.
Moeder
Volgens de rechter is er via het gebruik van valse contracten meer dan 100 miljoen euro witgewassen en de moeder van een van de verdachten werd hier ook schuldig aan bevonden. De partners van twee verdachten zijn vervolgd vanwege het profiteren van een criminele activiteit. Voor de partner van de andere verdachte was te weinig bewijs voorhanden.
Een niet bekendgemaakt aantal werknemers werd schuldig bevonden en moet een taakstraf uitvoeren, net als de moeder en de twee partners. In sommige gevallen werd ook een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De softwareontwikkelaar en de financieel adviseurs moeten tussen zeven en twaalf maanden in de gevangenis zitten. De ontwikkelaar betaalt ook een boete van 50.000 euro en de adviseurs mogen drie jaar niet professioneel hun vak uitvoeren.
Ten slotte werd ook een advocaat van het bedrijf aangeklaagd door het Openbaar Ministerie. Zij vonden dat hij schuldig was aan het overtreden van de wedregels, het deelnemen aan de criminele organisatie, witwassen en het opmaken van valse contracten. De rechtbank oordeelde echter dat er te weinig sluitend bewijs was om de advocaat te vervolgen.