Dit weekend begint in het Crucible Theatre in Sheffield het Snooker World Championship. Gedurende het toernooi, dat loopt van 20 april tot en met 6 mei, vechten 32 professionele snookeraars om de titel ‘wereldkampioen snooker’. Daarnaast is er ook een prijzenpot met in totaal prijzen van rond de 2,5 miljoen euro. Lees in dit artikel onze tips en de quoteringen voor dit WK.
Hoe werkt een wedstrijd snooker?
Allereerst is het belangrijk dat je de sport snooker en alle terminologie begrijpt. Snooker is een biljartsport en wordt dus gespeeld op een soort tafel met zes gaten aan de zijkant: vier in de hoeken en twee in het midden van de twee lange zijdes. Op de tafel liggen 22 ballen. Een daarvan is de witte bal, deze wordt ook wel de stootbal genoemd.
Van de andere ballen is er een gele, een groene, een bruine, een blauwe, een roze, een zwarte en tot slot zijn er vijftien rode ballen. De speler die aan de beurt is moet eerst een van de rode ballen in een van de gaten spelen (ook wel ‘potten’ genoemd). Wanneer dit gelukt is mag de speler door naar een van de andere gekleurde ballen (behalve de rode). Als deze ook gepot is moet de speler weer terug naar een rode.
Lukt het niet een van de andere gekleurde ballen te potten, dan is de andere speler aan de beurt. Die begint zijn beurt altijd weer met een rode bal. Uiteindelijk (wanneer alle rode ballen gepot zijn) moeten de resterende gekleurde ballen in een vaste volgorde gepot worden (geel – groen – bruin – blauw – roze – zwart).
Elke bal heeft een eigen waarde. Pot je een bal dan krijg je dit aantal punten achter je naam. Je kunt echter ook punten voor je tegenstander scoren, als je de stootbal pot, geen andere bal weet te raken, niet de goede bal raakt of de verkeerde kleur pot. Aan het einde van de wedstrijd worden alle punten (en strafpunten) bij elkaar opgeteld en de speler met de meeste punten heeft de frame gewonnen. Wie aan het einde van de wedstrijd de meeste frames gewonnen heeft, wint de wedstrijd.
Wie zijn de grote kanshebbers in Sheffield?
Gaan we terug naar het Snooker World Championship, dan zien we dat het deelnemersveld bestaat uit vijftien Engelsen, zes Chinezen, vijf Schotten en Australië, België, Cyprus, Noord-Ierland, Thailand en Wales leveren allen één speler. Die ene speler uit Wales is Mark Williams en hij is de regerend kampioen, nadat hij vorig jaar in de finale met 18-16 te sterk was voor de Schot John Higgins.
Van de 32 deelnemers doen er 7 voor het eerst mee, het hoogste aantal debutanten sinds 1999. Naast Williams (titels in 2000, 2003 en 2018) doen er nog zeven oud-wereldkampioenen mee: Ronnie O’Sullivan (2001, 2004, 2008, 2012 en 2013), John Higgins (1998, 2007, 2009 en 2011), Mark Selby (2014, 2016 en 2017), Shaun Murphy (2005), Graeme Dott (2006), Neil Robertson (2010) en Stuart Bingham (2015).
De bookmakers geven O’Sullivan en Robertson de grootste kans op eindwinst van het toernooi. Engelsman O’Sullivan krijgt een quotering van 3.20 en Robertson uit Australië een quote van 6.50. Outsiders zijn Judd Trump en Mark Selby, beiden ook afkomstig uit Engeland. Zij krijgen quotes van respectievelijk 7.50 en 12.00. De finale waar het meest op wordt gewed is dan ook een tussen Robertson en O’Sullivan (quote van 6.50). Zij kunnen elkaar ook niet vóór de finale tegenkomen.
Ook kun je wedden op het bereiken van de finale, ongeacht het resultaat. De vier hierboven genoemde spelers komen ook op dat lijstje het meest naar voren. O’Sullivan (2.30), Robertson (3.20), Trump (4.50) en Selby (7.00) worden ook bij deze weddenschap de grootste kanshebbers genoemd. Je kunt ook wedden wie het beter gaat doen: Engeland of de rest. De Engelsen krijgen een quote van 1.40, de rest 3.00.
Welke weddenschappen zijn er nog meer?
Behalve het voorspellen van de winnaar van het volledige Snooker World Championship kun je er ook voor kiezen in te zetten op de winnaars van individuele wedstrijden. Let hierbij wel op: in de eerste ronde ontlopen de geplaatste (en normaliter dus beste) spelers elkaar dus de quoteringen liggen ook ver uiteen. Een voorbeeld: Ronnie O’Sullivan tegen James Cahill. O’Sullivan krijgt een quote van 1.04 en Cahill van 23.00.
Een wedstrijd als de bovenstaande is natuurlijk niet rendabel. Het moge duidelijk zijn dat O’Sullivan de torenhoge favoriet is voor deze wedstrijd maar door de lage quotering is het financieel niet aantrekkelijk om op hem te wedden. Pas later in het toernooi wordt het echt spannend en is het meer aan te raden om te gaan wedden op individuele wedstrijden.
Zijn er nog meer andere weddenschappen?
Veel wedkantoren bieden nog meer weddenschappen aan, buiten de resultaten van individuele wedstrijden of het gehele toernooi. Zo kun je wedden op de grootste break (aantal punten in één beurt). Over het algemeen is 147 het maximale aantal punten in één break. Je kunt wedden wat de hoogste break tijdens dit toernooi wordt. De voorspelling ‘minder dan 144.5’ krijgt een quote van 2.25, ‘meer dan 144.5’ heeft een quote van 1.57.
Daarnaast is er de vraag of er überhaupt een break van 147 punten gaat voorkomen. De quote voor ‘ja’ is 2.20, de quotering voor ‘nee’ staat op 1.62. Je kunt ook kiezen voor de weddenschap hoe vaak er een 147-punter wordt behaald. ‘Nul keer’ geeft 1.67, ‘één keer’ geeft 2.75, ‘twee keer’ geeft 8.00 en ‘drie keer of meer’ krijgt een quotering van 17.00 mee.