Iedereen kent wel de reguliere weddenschap, waarbij je voorspelt welke van de twee ploegen gaat winnen of dat het een gelijkspel wordt. Er zijn nog veel meer varianten om mee te gaan wedden. Een daarvan is de asian line, ook wel bekend als Asian handicap. Lees in dit artikel wat deze manier van wedden inhoudt en hoe je hier het beste je winst mee kan behalen.
Allereerst moeten we kijken naar de geschiedenis van de asian line-weddenschap. Joe Phan, een Indonesische bookmaker, vroeg aan zijn vriend, de journalist Joe Saumarez Smith, wat een goede vertaling zou zijn voor wat ze in Azië ‘hang cheng’ noemden. Smith verzon de naam Asian handicap, die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.
In beginsel is de asian line een handicap-weddenschap. Net zoals de reguliere handicap betekent dit dat je een van de twee ploegen laat beginnen met een virtuele voorsprong of achterstand in doelpunten. Een groot verschil is dat de Asian handicap niet aan gelijkspellen doet. Je zet alleen in op een winnaar. Wordt het daarna met je handicap alsnog gelijk, dan krijg je je geld terug. De weddenschap is dan onbeslist: je wint niet maar verliest ook niet.
Dit lijkt meer op wedden bij andere sporten. Een unieke eigenschap van voetbal is namelijk dat een wedstrijd in een gelijkspel kan eindigen. Er zijn maar weinig sporten waarbij een gelijkspel vaak voorkomt. De Asian handicap werkt dus niet met gelijke spelen. Hieronder zetten we de vaakst voorkomende handicaps op een rij, met telkens een voorbeeld.
Asian handicap 0
Allereerst kijken we naar de Asian handicap 0. Dat betekent dat je geen van beide ploegen een virtuele voorsprong of achterstand geeft voorafgaand aan het duel. Hiermee lijkt het op een ‘normale’ 1X2-weddenschap. Het verschil is echter dat een gelijkspel niet een mogelijke uitkomst is. Zodoende is een Asian handicap 0 eigenlijk zeer vergelijkbaar met een Draw No Bet. Het verschil tussen beiden kan zitten in de quotering, die hoger of lager kan uitvallen.
Asian handicap +1/-1/+2/-2 etc.
Daarna komen we bij de Asian handicaps met hele doelpunten. Deze handicap zul je vaker zijn tegenkomen aangezien de ‘reguliere’ handicap alleen met hele doelpunten werkt. Het grote verschil tussen de normale handicap +1 en de Asian handicap +1 is hier weer het gelijke spel. Wanneer je inzet op een club om te winnen met +1 en dat team verliest met 0-1, dan is het opgeteld met jouw handicap dus 1-1.
Aangezien de Asian handicap niet aan een gelijkspel doet, krijg je bij deze 1-1 je inzet terug van de bookmaker, ondanks dat de club waarop je inzette niet gewonnen heeft. Pas wanneer het team met meer dan 1 goal verschil verliest, raak je je inzet kwijt. Wint het team waarop je gewed heeft of spelen de ploegen gelijk, dan ga je er gewoon met de winst vandoor.
Asian handicap +0,5/-0,5/+1,5/-1.5 etc.
Vanaf dit punt treden de echt grote verschillen op met de handicapweddenschap zoals we die al langer kennen. Bij asian line is het namelijk ook mogelijk in te zetten met halve of kwartdoelpunten aan handicap. Op de kwart handicap komen we zo nog terug. De handicap van een half doelpunt houdt dus in dat je een van de teams laat beginnen met bijvoorbeeld een half of anderhalf doelpunt voorsprong of achterstand.
Hierdoor kan het opgeteld bij de daadwerkelijke uitslag van het duel nooit meer in een gelijkspel eindigen en de optie om je inzet terug te ontvangen, verdwijnt dan ook van het toneel bij een halve handicap. Inzetten op een club met een positieve handicap van een halve goal staat eigenlijk gelijk aan double chance wedden. Het desbetreffende team moet dan namelijk winnen of gelijkspelen, wil jij je weddenschap halen.
Als voorbeeld: je zet bij AZ – Feyenoord in op AZ wint met handicap +0,5 en het wordt 1-1, dan is het virtueel dus 1,5-1 in het voordeel vaan AZ en je wint je weddenschap. Bij een voorspelling met een negatieve halve handicap is er echter maar één optie: je team moet winnen. Zet je in op Feyenoord met een handicap -0,5, dan is alleen een overwinning genoeg om de negatieve handicap ongedaan te maken.
Asian handicap -0,25/+0,25/-0,75/+0,75 etc.
De laatste categorie zijn de kwart doelpunten handicap. Deze werden onder het vorige kopje al even aangehaald. Waar het gebruik van halve goals nog wel redelijk logisch lijkt, kan een kwart goal erg verwarrend overkomen. Je moet echter niet aan een handicap van een kwart doelpunt denken. Een kwart handicap is namelijk een verdeling van je inzet over de twee aangrenzende handicaps.
Ga je 10 euro wedden op een team met een handicap van +0,25, dan verdeel je je inzet over handicap 0 en handicap +0,5. Beide voorspellingen krijgen een inzet van 5 euro. Hiermee maak je dus dubbel kans om verlies tegen te gaan. Ga je bij Barcelona – Real Madrid inzetten op Barcelona met handicap +0,25 en het wordt 1-0 voor die club, dan kloppen allebei je weddenschappen (de virtuele uitslagen zijn dan namelijk respectievelijk 1-0 en 1,5-0).
Verliest Barcelona met 0-1, dan ben je je complete inzet kwijt. Bij de handicap 0 blijft het dan namelijk 0-1 en de handicap +0,5 levert een nederlaag van 0,5-1 op. Het wordt hier echter interessant wanneer de clubs met 1-1 gelijkspelen. Je ene vijf euro levert de virtuele eindstand 1-1 op, waarmee je dus in principe verloren hebt. Maar: gelijke spelen tellen niet, dus je krijgt je inzet terug. De vijf euro die is gegaan naar de handicap +0,5 zorgt met de 1-1 voor een virtuele eindstand van 1,5-1, waarmee Barcelona toch gewonnen heeft. Zodoende heb je deze helft wel gewonnen.
Hoe vaak moet ik alles omrekenen?
Het lijkt heel wat werk om alles te gaan berekenen, wanneer je welk bedrag wint of je inzet terug mag krijgen. Een makkelijke tabel om te gebruiken bij asian line staat op de Engelse Wikipediapagina. Hierin staat per handicap wat je winst of verlies is bij een bepaalde uitslag.