Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat is een acca of accumulator weddenschap?

Joris Gemen

In de wereld van het sportwedden kennen we verschillende soorten weddenschappen. Op onze website worden een groot aantal van deze weddenschapen uitgelegd in een handig artikel. Zo gaan we in dit artikel dieper in op de volgende vraag: wat is een acca of accumulator weddenschap?

De betekenis van het begrip

We zullen bij het begin beginnen. Wat is nu eigenlijk de betekenis van een accumulator of acca weddenschap? Een accumulator-weddenschap, de afkorting is acca, is een type weddenschap waar je twee of meerdere weddenschappen moet voorspellen. Het wordt ook wel ‘Multiple Bet’ genoemd.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij een accumulator-weddenschap kun je dus twee of meer wedstrijden samenvoegen. Dat houdt in dat de quoteringen van de gekozen wedstrijden met elkaar vermenigvuldigd worden. Om even een voorbeeld te noemen: je kiest drie weddenschappen met de quoteringen 1.50, 2.45 en 3.40. In totaal wordt het ingezette bedrag dus vermenigvuldigt met 1.50 x 2.45 x 3.40= 12.50.

Een accumulator samenstellen gaat bij de meeste online bookmakers vrij eenvoudig. Kies je een weddenschap, dan komt die op je wedformulier (bet slip). Kies je er daarna nog meer, dan wordt in de bet slip vanzelf de mogelijkheid gegeven om er een multiple van te maken. Je kunt dan ook gelijk zien wat de vermenigvuldigde quotering is. Zo kun je mooi combineren en uitproberen bij de bookmaker totdat je een combinatie hebt die jou bevalt.

Risico

Bij het afsluiten van een weddenschap zit altijd een risico. Bij een accumulator-weddenschap vormt een bepaalde voorwaarde ook meteen een risico. Om uiteindelijk een geldbedrag te winnen, moeten namelijk alle wedstrijden in de accumulator goed voorspeld zijn. Zodra één wedstrijd anders loopt dan je had voorspeld, is je weddenschap automatisch verloren.

Is het dan wel een aantrekkelijke manier van wedden?

Ja, ondanks het risico dat er aan verbonden is, blijft het een interessante en aantrekkelijke manier van wedden. Dat heeft een reden. Die reden is dat je op deze manier van relatief lage quoteringen één hoge quotering kunt maken. Bij wedstrijden met grote krachtsverschillen, zoals topploegen tegen laagvliegers, zie je meestal een lage quotering voor een overwinning van de topploeg. Als je nu drie wedstrijden hebt waar de topploeg duidelijk de favoriet is, dan kun je deze dus met een accumulator-weddenschap bij elkaar voegen. Op die manier wordt het een stuk interessanter dan dat je bijvoorbeeld op maar één van die topploegen wedt. Kortom, Je kunt dus met een relatief lage inzet een relatief hoog geldbedrag winnen. Dit draagt ook bij aan de populariteit van deze wedmanier.

Een andere reden om voor dit type te kiezen, is het feit dat jij de touwtjes in handen hebt. Je kunt namelijk zelf heel veel bepalen. Je kunt dan denken aan het aantal wedstrijden dat je samenvoegt, de hoogte van de quoteringen en op welke wedstrijden je gaat inzetten.

Het minimale aantal wedstrijden dat je kunt samenvoegen, begint bij drie. Hierna kun je het ophogen tot vier, vijf of meer wedstrijden.

De hoogte van de uiteindelijke quoteringen bepaal je dus ook helemaal zelf. Speel je bijvoorbeeld liever op safe? Dan kun je het beste inzetten op teams die op voorhand de favoriet zijn voor de winst. Wil je iets meer risico nemen? Dan is het wellicht een optie om op twee favorieten te wedden en op één underdog. Deze ene underdog al namelijk flink bijdragen in de vermenigvuldiging en de quotering goed omhoog stuwen.

Kun je verschillende soorten weddenschappen combineren in één accumulator-weddenschap?

Ja, dat kan zeker. Je bent namelijk niet beperkt tot de ‘1×2’-weddenschappen. Dat zijn weddenschappen waar je kunt wedden op winst van team 1, winst van team 2 en een gelijkspel. Je kunt bijvoorbeeld ook een ‘under/over’-weddenschap, een ‘1×2’-weddenschap én een handicap-weddenschap samenvoegen. Voor de ‘under/over’-weddenschap en de handicap-weddenschap hebben we handige uitlegartikelen voor je klaarstaan.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Bij een accumulator-weddenschap geldt de volgende regel: één weddenschap per wedstrijd. Neem nu de wedstrijd PSV – Heracles Almelo. Stel je hebt een ‘1×2’-weddenschap afgesloten voor deze wedstrijd, dan kun je niet ook nog eens een ‘under/over’-weddenschap afsluiten. Het mogen anders gezegd geen uitslagen zijn die met elkaar te maken hebben, of die elkaar kunnen beïnvloeden. Wel kun je bijvoorbeeld bets op verschillende duels uit de Eredivisie combineren.

Daarnaast moeten in sommige gevallen de verschillende sporten gescheiden gehouden worden. Voorbeeld: een voetbalweddenschap met een tennisweddenschap combineren, kan dan dus niet. Er zijn echter ook bookmakers die dit wel toestaan. Dit is een kwestie van de voorwaarden bij je wedkantoor doorlezen, of gewoon even uitproberen op het wedformulier. Als het niet kan, dan wordt dit vanzelf aangegeven.

Strategie

Bij een accumulator-weddenschap moet je niet te snel in geld gaan denken. Het gevaar zit hem namelijk in het té snel willen inzetten op té veel weddenschappen. Het beste is om rustig aan te beginnen. Met drie weddenschappen beginnen, het minimale aantal, is meer dan voldoende als je nieuw bent in deze manier van wedden. Als dit goed verloopt, kun je langzaam gaan uitbreiden. Het advies is wel om nooit al te grote combinaties te maken. De kans dat je alles goed hebt wordt namelijk snel kleiner. Houdt de slagingskans dus altijd in de gaten, hoe verleidelijk de totale quotering er ook uit kan zien.

Het is daarnaast, als starter, ook goed om te beginnen met weddenschappen die een relatief klein risico met zich meedragen. Zo kun je op je gemak experimenteren met de verschillende soorten weddenschappen die er zijn (zie paragraaf over verschillende soorten weddenschappen).

Inzetstrategie

Je moet natuurlijk ook rekening houden met de hoogte van je inzet. Ook hier moet je niet in de val van te hoge bedragen trappen. Het is ook niet nodig om heel hoog in te zetten. Door de vermenigvuldiging kun je namelijk met een kleine inzet al snel een mooi hoog bedrag winnen. Het advies is dan ook eigenlijk om juist wat kleiner in te zetten dan je met een normale weddenschap zou doen. Uiteindelijk zul je met een accumulator iets vaker mis zitten dan bij een reguliere bet omdat de winkans lager is (maar als je wint, win je wel méér), en het is dus goed bankroll management om dan met kleinere bedragen te wedden.