De International Betting Integrity Association (IBIA) heeft de plannen van de Griekse regering aangevallen. Het gaat om het plan om een inkomstenbelastingtarief van 35 procent voor exploitanten in te stellen. Daarnaast vraagt de IBIA zich af of een minimumleeftijd van 21 jaar voor online wedden een goed idee zou zijn.
Weerhouden
De specificaties van de nieuwe wetgevingen werden door de Griekse overheid in december 2019 ingediend bij de Europese Commissie, maar hier is nog geen uitspraak over gedaan. De IBIA is blij met het besluit om de wetgeving te moderniseren. Wel uit het bezorgdheid over de evenredigheid, doeltreffendheid en de onderliggende redenering achter sommige van de voorstellen.
“Hoewel de IBIA aspecten van de regelgeving verwelkomt, met name de algemene openstelling van de markt en de mogelijkheid voor alle gokexploitanten om een vergunning aan te vragen en in Griekenland te opereren, stelt de vereniging dat er duidelijk bewijs is van andere rechtsgebieden. Dit zal veel gokexploitanten er juist van weerhouden om een licentie op de markt te krijgen”, verklaart de IBIA.
In het bijzonder wordt het belastingtarief van 35 procent beschouwd als een afschrikmiddel voor potentiële vergunningaanvragers. De IBIA wijst erop dat de belastingniveaus een directe impact hebben op het tarief van de consumentenactiviteit. Markten met een belastingtarief tussen 10 en 20 procent hebben meer vergunningsaanvragen.
Minimumleeftijd
De IBIA heeft ook vragen over de mogelijke leeftijdsgrenzen die in de verordeningen zijn vastgelegd. Griekenland wil een minimumleeftijd van 21 jaar voor online kansspelen, terwijl bijna alle andere Europese markten een limiet van 18 jaar en ouder stellen, met uitzondering van België, Estland en Litouwen.
“Er is duidelijk bewijs dat een beperking van keuze en concurrentie in het algemeen niet voldoende zal voldoen aan de behoeften van moderne consumenten. Die hebben gemakkelijk toegang tot producten op andere markten”, legt IBIA uit. “Exploitanten in die andere markten zullen opereren in een fiscaal gunstiger kader en zullen consumenten gunstiger productprijzen en keuzes kunnen aanbieden.”