Normaal gesproken zitten de Nederlandse stadions volgepakt met supporters en ook voor de buis kijken veel mensen met een shirt van hun favoriete club aan. Het aantal mensen met een favoriete club is namelijk erg groot. Voor al die mensen rijst wel eens de vraag: is het slim om te gaan wedden op je favoriete club of moet je dat vooral laten?
Binnen de supporters heb je eigenlijk twee grote groepen. De eerste groep zijn de mensen die zoals beschreven in het stadion zitten of met hun shirt aan alle wedstrijden volgen. De andere groep is wat minder fanatiek. Als het kan, kijken deze fans wel de wedstrijden, maar ze zijn niet zo betrokken als de eerste groep.
Heb je als supporter meer kennis dan de wedkantoren?
Het lijkt natuurlijk erg aanlokkelijk, wedden op je favoriete club omdat je er zo veel van weet. Je volgt al het nieuws, dus ken je alle ins en outs over je team. Wie is er goed in vorm? Welke speler is bezig met een transfer? Jij weet het. Maar is je favoriete club Ajax of Manchester United, dan weet de bookmaker dit ook. Alleen als je fan bent van een kleinere club of uit een lagere competitie, heb je met jouw kennis echt een voorsprong op de bookmaker.
Je kunt je kennis natuurlijk ook net iets anders inzetten. Ben je fan van Real Madrid? Dan is de kans ook groot dat je redelijk wat kennis hebt over kleinere clubs in de competitie, zoals Eibar en Deportivo Alavés. Dit zijn clubs waar wedkantoren ook niet alles over weten, dus daar valt zeker nog wat winst te behalen.
Is het slim te wedden op je favoriete club?
Allereerst moeten we ons even richten op het begrip selectieve waarneming. Dit is wanneer je brein maar een deel van de feiten onder ogen ziet, aangezien het subjectief is. Als fan van bijvoorbeeld Feyenoord zul je minder snel de negatieve aanwijzingen voor een volgende wedstrijd zien. Eigenlijk omdat je ze niet wil zien.
Je kunt nooit echt objectief wedden op je favoriete club, want hoe dan ook heb je een gekleurde bril op. De selectieve waarneming maakt het lastig om tégen je eigen club te wedden. En het is wel degelijk belangrijk dat je bereid bent om dat te doen. Een team kan nu eenmaal niet altijd het perfecte resultaat halen, wat je dan ook onder ogen moet kunnen zien. Het risico is dat je teveel met je hart gaat wedden en niet met je hoofd.
Daarom lijkt het erg onhandig om te wedden op je eigen club. Daarbij: het kan je ook nog eens een dubbel slechte dag opleveren. Wanneer je team verliest en jij ook nog eens geld verliest door een slechte weddenschap, heb je twee tegenslagen in een wedstrijd. Je verliest drie punten en je verliest je geld.
Wanneer zou je toch kunnen wedden op je eigen team?
Je hebt twee opties wanneer je besluit alsnog te gaan wedden op je favoriete club. Ten eerste kun je een weddenschap afsluiten in het voordeel van jouw club. Je hebt misschien de selectieve waarneming ter kennisgeving aangenomen, maar je weet gewoonweg zeker dat jouw club de drie punten gaat binnenhalen. Dat is natuurlijk ook gewoon een optie.
In dat geval: ga ook gewoon wedden op je team. We schreven eerder over het risico van twee keer verliezen in een dag, maar probeer die uitspraak maar om te draaien. Je kunt ook twee keer winnen. Als je club drie punten pakt en jij wint je weddenschap, boek je twee overwinningen op een dag. Dubbele euforie dus. Het is een gevalletje anekdotisch bewijs, maar dat was het verhaal van twee keer verliezen op een dag ook.
Wanneer zou je tegen je favoriete club gaan wedden?
De tweede optie is natuurlijk om een weddenschap in het nadeel van jouw club te kiezen. De zon kan niet altijd schijnen en je club kan niet altijd winnen. Het voelt misschien niet helemaal goed om te wedden dat je club gaat verliezen, maar het toont in elk geval aan dat je objectief naar de wedstrijd kan kijken. De vraag is dan of je het als Feyenoorder aandurft om te wedden op een nederlaag tegen Ajax. Je wil dat scenario liever niet eens in je hoofd halen.
Het kan de sportieve pijn dan natuurlijk wel een beetje verzachten. Een nederlaag wordt dan gevolgd door de wetenschap dat je geld hebt gewonnen door je succesvolle weddenschap. Opnieuw is het de vraag of je dat aandurft als fan. Want misschien is de financiële winst niet groot genoeg om het sportieve leed te kunnen verzachten.
Hiervoor is nog een andere optie. Je kunt ervoor kiezen om kleine bedragen in te zetten op slechte resultaten van je club. Wat er dan ook gebeurt, je kunt een blij gevoel hebben na de wedstrijd. Of je club wint en je hebt maar een minimaal verlies, of je verliest de wedstrijd en houdt er nog wel een bedragje aan over. Ook hier weer de opmerking: blijf met je hoofd wedden en niet met je hart.