In 2021 is het dan zover: de Nederlandse kansspelmarkt wordt volledig veranderd met de inwerkingtreding van de wet Kansspelen op Afstand (KOA). Wat houdt de wet in? Wanneer gaat er iets veranderen? Wat verandert er voor de consument? Hoe kunnen aanbieders zich aanmelden? Lees hieronder de antwoorden op deze vragen.
Een korte disclaimer: een dag na het schrijven van dit artikel maakte minister Sander Dekker bekend dat de wet KOA een maand later zal ingaan. De data zijn aangepast in het artikel hieronder. Lees hier meer over het nieuws van Dekker.
Voor we verder op de theorie ingaan, moeten we even terug in de tijd. Al een paar jaar roepen politieke partijen dat de Nederlandse kansspelmarkt op de schop moet en in 2018 lag daar het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand. Dit werd in februari 2019 aangenomen, waardoor er eindelijk een modernisering van het kansspellandschap komt. Bepaalde politici (voornamelijk van de van oorsprong christelijke partijen) waren in beginsel tegen de nieuwe wet, omdat het wedden zou promoten. Uiteindelijk werd toch een meerderheid behaald in beide kamers.
Wat houdt de wet KOA in?
Want het werd inderdaad hoog tijd dat er een nieuwe wet zou komen rondom wedden en andere kansspelen. De oude wet stamde nog uit de jaren zestig en noemde dus nergens de mogelijkheid tot het online afsluiten van weddenschappen. Dat is dan ook precies waar de term ‘op Afstand’ aan refereert. Voor het eerst is er rekening gehouden met online kansspelen.
Zie de nieuwe wet dus als een modernisering van de reeds aanwezige wetgeving. Doordat het online aanbieden van kansspelen wordt gereguleerd, komt er ook ruimte voor andere aanbieders. Momenteel is TOTO (onderdeel van Nederlandse Loterijen en daarmee staatseigendom) bijvoorbeeld de enige legale aanbieder van sportweddenschappen. Hiervoor kunnen vanaf dit jaar ook andere partijen zich gaan aanmelden. Met een verkregen licentie kunnen zij vervolgens aan de slag op de nieuwe Nederlandse markt.
Wanneer gaat er iets veranderen?
Mede door de uitbraak van het coronavirus en de lockdown waar Nederland sindsdien in is terechtgekomen, is de datum van intrede van de nieuwe wet al meerdere malen vooruit geschoven. Nu is deze bepaald op 1 april 2021. Dit zou eerst een maand eerder zijn, maar er is besloten de ingang van de wet uit te stellen tot 1 april.
Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming namens de VVD, heeft in september 2020 dit tijdspad bekendgemaakt (toen ging met nog wel uit van 1 maart, wat in januari 2021 werd opgeschoven naar een maand later). De datum waarop de markt daadwerkelijk opengaat, mede voor nieuwe aanvragers van een licentie, is gezet op 1 oktober 2021. Op die dag wordt het dus officieel legaal om weddenschappen af te gaan sluiten bij nieuwe (buitenlandse) aanbieders. Ook gaat op die datum het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) van start. Hierover later meer.
Wat verandert er voor jou als wedder?
Misschien is het wel de belangrijkste vraag wat er precies voor de consument verandert. Als eerste is het een belangrijk verschil dat er bij veel meer partijen kan worden deelgenomen aan kansspelen. Het grote voordeel hiervan is dat er meer concurrentie komt tussen de verschillende aanbieders. Zij zullen allemaal zoveel mogelijk mensen willen aantrekken en het wedden dus interessant maken. Een van de manieren waarop ze dit kunnen doen, is met hogere quoteringen. Dit geeft jou als deelnemer aan de kansspelen dus een grotere kans op een hogere winst.
Daarnaast wordt het veiliger om te gaan wedden. Veel Nederlanders zijn actief bij kansspelaanbieders die nu nog geen licentie hebben. Op hun activiteiten daar is dus geen toezicht, omdat die bedrijven niet vallen onder de Nederlandse autoriteiten, zoals de Kansspelautoriteit. Hier komt nu verandering in, waardoor consumenten vele malen beter beschermd zijn tegen de mogelijke gevaren van wedden.
Een belangrijk onderdeel van de bescherming is het Cruks, waar we eerder al even aan refereerden. Dit is een systeem waar consumenten zichzelf kunnen aanmelden wanneer ze niet willen deelnemen aan wedden. Denk hierbij aan mensen met een hoog risico op verslaving of die eerder een verslaving hebben gehad. Staat iemand actief aangemeld bij het Cruks, dan moet een aanmelding bij een kansspelaanbieder tegengehouden worden door de aanbieder. Ook instanties zoals verslavingshulp kunnen mensen aanmelden voor het Cruks.
Wat is de planning voor geïnteresseerde aanbieders?
De eerste peildatum waar aanbieders met interesse voor een plekje op de Nederlandse markt op moeten letten, is 1 april. Op die datum gaat de wet officieel in en kunnen bedrijven een aanvraag doen. De bedrijven die als eerste een licentie willen verwerven, zullen hun aanvraag al lang en breed hebben voorbereid en klaar hebben liggen. De Nederlandse overheid zal namelijk uitvoerig onderzoek doen of bedrijven wel een licentie moeten krijgen.
Bedrijven die hun interesse kenbaar hebben gemaakt, hebben van de overheid al de opdracht gekeken te werken aan een controledatabank. Hier moet de Kansspelautoriteit uiteindelijk ook toegang tot krijgen om extra controle te kunnen doen achter de voordeur van de aanbieders. Verder blijft het Ministerie van Justitie & Veiligheid (waar de nieuwe wet onder valt) druk bezig met het informeren van aanbieders, om goed beslagen ten ijs te kunnen komen.
Vanaf 1 april kunnen aanbieders definitief hun aanvraag indienen bij de Kansspelautoriteit. Wanneer deze wordt goedgekeurd, kunnen ze op 1 oktober 2021 van start op de nieuwe markt. Het is nog onduidelijk welke merken we welkom mogen gaan heten op de Nederlandse markt, maar de inschatting is dat veel buitenlandse bedrijven graag de Nederlandse consument willen bedienen.