Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix 2021

Cas Geleijnse

Begin april staan er normaal gesproken twee grote voorjaarsklassiekers op de wielerkalender. Op zondag 4 april wordt de Ronde van Vlaanderen gereden. Traditioneel vindt precies een week later Parijs-Roubaix plaats. Deze koers is echter verplaatst naar zondag 3 oktober. In deze voorbeschouwing lees je een gecombineerde preview voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix edities van 2021.

De Ronde van Vlaanderen: Nederlandse kanshebbers

De Ronde van Vlaanderen van 2020 werd gedomineerd door drie grote namen. Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel reden met nog 35 kilometer te gaan samen richting de finish in Oudenaarde. Op dat moment botste Alaphilippe echter op een motor, waardoor Van Aert en Van der Poel samen overbleven. In een heroïsche sprint wist de Nederlander zijn Belgische concurrent een wieldikte achter zich te houden. Voor Van der Poel was het de eerste keer dat hij Vlaanderens Mooiste wist te winnen.

De afgelopen zes edities van de Ronde van Vlaanderen werden allemaal door een andere renner gewonnen. De grote favorieten zijn dezelfde namen die in 2020 de Ronde kleur gaven. Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn elkaars grote rivalen. Overal waar beide renners rijden is het spannend. Julian Alaphilippe moet echter niet onderschat worden. Outsider is Alexander Kristoff, de Noor werd derde in de afgelopen twee edities van de Ronde. Een ander outsider is de Nederlander Dylan van Baarle, die met een indrukwekkende solo de semiklassieker Dwars door Vlaanderen wist te winnen.

Klassiekerspecialist Philippe Gilbert zal ontbreken op 4 april. De winnaar van 2017 heeft aangegeven mentaal niet fris genoeg te zijn om Vlaanderens Mooiste te kunnen rijden. Gilbert is een icoon in België. De renner won bijna alle voorjaarsklassiekers: de Ronde van Vlaanderen (2017), Luik-Bastenaken-Luik (2011), de Amstel Gold Race (2010, 2011, 2014, 2017). In 2019 wist Gilbert ook eindelijk Parijs-Roubaix te winnen.

De Ronde van Vlaanderen: het parcours

De Ronde van Vlaanderen is 244 kilometer lang. Er moeten zeventien (kassei)hellingen bedwongen worden. Er zijn twee cruciale hellingen in de Ronde: de Oude-Kwaremont en de Paterberg. Tijdens de race moet de Oude-Kwaremont drie keer beklommen worden, de Paterberg moet twee keer bedwongen worden. Beide hellingen moeten ook in het slot van de race gereden worden. Op zeventien kilometer van de finish gaan de renners over de Oude Kwaremont en met nog dertien kilometer te gaan gaan de mannen over de Paterberg heen. Daarna rijden de renners door naar de finish in de Minderbroederstraat in Oudenaarde.

Gaat Parijs-Roubaix dit jaar wél door?

Het zindert geruchten over de Franse klassieker. De kans dat de koers afgelast gaat worden is groot. Inmiddels is Parijs-Roubaix dus uitgesteld naar zondag 3 oktober. Dit is slecht nieuws voor Van der Poel. Parijs-Roubaix was de laatste race op het programma van de Nederlander, die zich daarna zou gaan richten op de Olympische Spelen. In Tokyo zal Van der Poel meedoen aan het mountainbiken.

Omdat in 2020 Parijs-Roubaix niet verreden werd, is Gilbert nog altijd de laatste winnaar van de Hel van het Noorden. Gilbert won in een sprint-a-deux van de Duitser Nils Politt. Mike Teunissen was de beste Nederlander: Teunissen eindigde als zevende, met 47 seconden achterstand op Gilbert. De laatste Nederlandse winnaar van Parijs-Roubaix was Niki Terpstra in 2014. Het is dus al zes jaar geleden dat er een landgenoot op de hoogste trede van het podium stond.

Daar had dit jaar dus verandering in kunnen komen, want ook bij Parijs-Roubaix waren Mathieu van der Poel en Wout van Aert de grote favorieten. Ondanks dat Van der Poel Parijs-Roubaix nog nooit heeft gereden, werd hij als kanshebber bestempeld. Zijn rivaal Van Aert heeft de Hel van het Noorden al wel gereden: in 2018 eindigde de Belg als dertiende. Door de verplaatsing van de race zal Van der Poel dus niet meedoen, waardoor Van Aert de grote favoriet is.

Ook zal er altijd rekening gehouden moeten worden met Peter Sagan. De Slowaak won ‘de Hel’ in 2018 en is een echte kasseienspecialist.

De dubbel

De dubbel is het winnen van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in hetzelfde jaar. De laatste keer dat dit lukte was in 2013. In dat jaar won Fabian Cancellara beide koersen, drie jaar daarvoor deed de Zwitser dit ook al. Tom Boonen wist ook twee keer de dubbel te behalen: in 2005 en in 2012 won hij beide koersen.

Parijs-Roubaix: het parcours

Het parcours van Parijs-Roubaix is 259 kilometer lang. Van die 259 kilometer moeten de renners vijftig kilometer kasseien overleven. De eerste honderd kilometer is het nog rustig, maar daarna begint het kasseiengeweld. De gevaarlijkste, maar tegelijk ook spectaculairste strook ligt bij Mons-en-Pévèle. Een strook van bijna drie kilometer kasseien die er verschrikkelijk bij liggen.

Nog geen kilometer verder komen de mannen terecht op de Carrefour de l’Arbre. Deze strook is twee kilometer lang en staat bekend om zijn verschrikkelijke wegdek en de bochten. Op deze twee stroken wordt meestal de beslissende slag geslagen.

De finish van Parijs-Roubaix is traditioneel op de Vélodrome André Pétrieux. Op deze baan moeten de renners nog anderhalve ronde rijden om de eindstreep te behalen.