Het wielerseizoen is al een tijdje onderweg en de Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn ondertussen verreden. De komende tijd staan de Amstel Gold Race en de Waalse klassieker Luik-Bastenaken-Luik 2021 op het programma. De Amstel Gold Race wordt verreden op zondag 18 april 2021 en Luik-Bastenaken-Luik op zondag 25 april. In deze voorbeschouwing lees je een gecombineerde preview voor de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik met tips en quotes voor het wedden.
Amstel Gold Race: De klassieker met een Nederlands randje
Vorig jaar is de Amstel niet verreden door corona. Dit jaar was het voornemen van koersdirecteur Leo van Vliet om de enige Nederlandse klassieker wel weer te laten rijden. Het bleek echter dat de Amstel Gold Race niet op het normale parcours kon worden verreden. Dit was niet mogelijk met de huidige maatregelen, en daarom heeft de organisatie een lokale route uitgestippeld.
De koers heeft een lengte van 219,7 kilometer met 2785 hoogtemeters. Ter vergelijking: het ‘normale’ parcours is ongeveer 265 kilometer. Er wordt dus wel degelijk iets minder gereden. De mannen moeten dertien lokale rondes afwerken. In deze ronde gaat het peloton over de Geulhemmerberg, Cauberg en de Bemelerberg. De laatste ronde van het parcours is bijna identiek aan de laatste kilometers van de laatste editie in 2019.
Afgelopen editie
Elke Nederlandse wielerfan kan zich de finale van de Amstel Gold Race in 2019 nog goed herinneren. Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang reden op kop in de koers en met nog maar 1 kilometer te gaan leek een van de twee te gaan winnen. Tot opeens Mathieu van der Poel om de hoek kwam en rap dichterbij kwam. Van der Poel ging zijn sprint vroeg aan en wist in extremis de Amstel nog te winnen.
De kanshebbers
Er staan extreem veel toppers aan de start van de Amstel dit jaar. Van der Poel laat de Amstel schieten ter voorbereiding op de Olympische Spelen. In bijna elk team dat aan de start staat zit een kanshebber op een top-10 notering. Vanuit Nederlands oogpunt kan er worden gekeken naar Dylan van Baarle (200.00 quotering), Bauke Mollema (100.00) en Wilco Kelderman (125.00). Alle drie hebben ze een hoge quotering voor de winst. De Nederlanders kunnen dan ook worden gezien als outsiders voor de overwinning.
Jumbo-Visma lijkt de favoriet te zijn voor de Amstel. Met Wout van Aert en Primoz Roglic hebben ze twee favorieten in het team rondfietsen. Van Aert wist al etappes te winnen in de Tirreno-Adriatico én werd tweede in het algemene klassement. Verder won hij Gent-Wevelgem en werd hij tweede in de Brabantse Pijl deze week. Van Aert is dan ook de topfavoriet en heeft een quotering van 4.50 voor winst van de Amstel.
Roglic won de Ronde van het Baskenland en was oppermachtig in Parijs-Nice – tot hij door meerdere valpartijen de eerste plek verloor. Roglic heeft een quote van 7.15. Er zijn natuurlijk nog meer kanshebbers voor het winnen van de Amstel. De grootste uitdager van Jumbo is wereldkampioen Julian Alaphilippe. De Fransman won een etappe in de Tirreno en werd tweede in Strade Bianche. Wedden op een overwinning van Alaphillipe in de Amstel Gold Race 2021 kan met een quote van 6.40.
Naast deze drie topfavorieten zijn er ook nog een paar outsiders waar je op kunt wedden. Zoals Michael Matthews (16.50), Søren Kragh Andersen (35.00), Matteo Trentin (19.50) en Maximilian Schachmann (21.50). De renner in vorm is Thomas Pidcock. De Brit wist namelijk De Brabantse Pijl te winnen deze week. Pidcock heeft een quote van 8.20.
Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker in de Ardennen
Normaal gesproken is Luik-Bastenaken-Luik het vierde monument van het wielerjaar, maar Parijs-Roubaix is uitgesteld en dus is dit de derde grote wielerklassieker van 2021. Vorig jaar dacht Julian Alaphilippe dat hij als eerste over de finish kwam in Luik. Echter had de Fransman zijn handen te vroeg in de lucht gestoken en kwam Primoz Roglic hem nog voorbij in de laatste meters. Een les voor de Fransman, die waarschijnlijk nooit meer te vroeg zal te juichen.
De wedstrijd is 259.5 kilometer lang en zoals de naam doet vermoeden start en finisht het rondom Luik. Volgens de routekaart zijn er elf gecategoriseerde klimmen onderweg. De wedstrijd is door de Ardennen, het gaat dus continu op en neer. Het is dus geen meter vlak, dit zorgt ervoor dat je op geen moment rustig aan kan doen.
De scherprechter van deze klassieker is de Côte de la Roche-aux-Faucons. Deze klim ligt op dertien kilometer van de aankomst en is steil. De klim is 1.3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 11%. In het midden zitten er stukken van 13% tussen. Hoogstwaarschijnlijk zal hier de laatste schifting worden gevoerd en iemand of een groepje wegrijden.
De kanshebbers
De startlijst van Luik-Bastenaken-Luik is nog niet helemaal compleet. Toch kan er al wel worden gekeken naar de grote namen die mee doen aan deze koers. Zo doen net als in de Amstel Alaphilippe en Roglic mee. Deze twee renners zullen dan ook de twee topfavorieten zijn.
Het Nederlandse succes moet komen van Bauke Mollema, Wout Poels, Wilco Kelderman en wellicht Sam Oomen. Vooral van Mollema en Poels valt er het een en ander te verwachten. Mollema is bezig met een uitstekend seizoen en wist al twee keer te winnen. Poels heeft in 2016 gewonnen in Luik. Het parcours was toen op zijn lijf geschreven. Echter is er een kleine parcoursverandering geweest sinds zijn overwinning en moet er nu in een sprint worden gewonnen, waardoor zijn winstkansen zijn gedaald.
Naast de Nederlanders, Roglic en Alaphilippe moet er worden gekeken naar andere outsiders. In deze categorie vallen tientallen renners maar hier de belangrijkste: Alejandro Valverde, Michał Kwiatkowski, Davide Formolo en Tadej Pogačar. Van deze vier renners is Valverde de enige die al ooit Luik-Bastenaken-Luik heeft gewonnen. Dat lukte hem al drie keer, waarvan de laatste keer in 2015.
Quoteringen Luik-Bastenaken-Luik 2021
Quoteringen voor Luik-Bastenaken-Luik zullen in de dagen na de Amstel Gold Race verschijnen bij bookmakers. Houd het aanbod dus in de gaten als je op deze prachtige wielerklassieker wilt gaan wedden.