Wanneer je een voetbalweddenschap aangaat, zul je vaak overwegen hoe het met de vorm van de teams is gesteld. Is een elftal goed in vorm, dan stijgen de winstkansen. Een slechte vorm maakt de kans op succes juist kleiner.
Dat goede vorm de winstkansen van een team vergroten staat niet ter discussie. Maar hoe kun je vorm vaststellen? Vaak gebeurt dit op basis van de meest recente resultaten. Hoewel dat op zichzelf zeker niet verkeerd gedacht is, moet je ervoor zorgen dat je niet te snel conclusies trekt. In dit artikel kijken we naar hoe je recente resultaten op de juiste manier kunt analyseren, om zo de vorm nauwkeuriger te kunnen bepalen.
Recente resultaten als onderdeel van de prognose
Veel wedders nemen de recente resultaten mee in hun prognose voor een weddenschap. Er wordt gekeken naar hoe goed de teams de laatste tijd hebben gepresteerd, en daarnaast ook hoe individuele spelers het hebben gedaan.
Deze methode is logisch, omdat wedders de aanname doen dat teams en spelers meer kans hebben op succes wanneer zij de laatste tijd succes hebben geboekt. Die aanname snijdt houdt, maar over de methode die wedders meestal hanteren kun je kritisch zijn.
Wat velen namelijk doen om ‘vorm’ te bepalen, is puur kijken naar de uitslagen van de meest recente duels. Vaak pakken ze bijvoorbeeld de laatste vijf wedstrijden en kijken ze naar het aantal zeges, nederlagen en gelijke spelen. Maar de uitslagen alleen vertellen niet het hele verhaal.
Zo kan een team onterecht winnen of verliezen. Misschien miste het een goede speler, of was juist bij de tegenstander op dat moment de belangrijkste spits geschorst. Wellicht regende het, was het veld slecht of wilde de bal er simpelweg niet in.
Het is dus niet zo makkelijk om conclusies te trekken naar aanleiding van alleen een serie resultaten. De vorm is niet zo makkelijk op deze manier vast te stellen als op het eerste gezicht lijkt. Maar wat kunnen we dan wel met die resultaten?
Goed nieuws: natuurlijk zeggen die resultaten wel iets! We moeten ze alleen in het juiste perspectief plaatsen.
Resultaten in het juiste perspectief plaatsen: 4 stappen
Wanneer een team tien wedstrijden op rij wint, dan is het volkomen logisch dat een wedder concludeert dat het goed in vorm is. Maar wat als een team de laatste drie wedstrijden op rij heeft gewonnen en daarvoor vijf wedstrijden niet won? Of wat houdt het in als een ploeg vier van de laatste vijf wedstrijden won?
Er is niet één vast antwoord op de bovenstaande vragen. Wel is er een methode om telkens tot een antwoord te komen: de resultaten in het juiste perspectief plaatsen.
Aantal positieve resultaten
Allereerst kun je een algemene stap zetten in je analyse. Dit doe je door te kijken naar het aantal positieve resultaten. Hoe meer zeges en hoe recenter ze werden geboekt, des te groter is de kans dat het team daadwerkelijk in een goede vorm steekt. Dit is feitelijk de klassieke benadering die eerder al werd beschreven, maar een goede analyse gaat verder!
Zwaarte programma
Een tweede belangrijke factor om te overwegen is hoe zwaar het programma voor een team is geweest. Goede resultaten tegen sterke teams tellen in principe zwaarder mee voor de vorm. Tegelijkertijd kan een minder resultaat ook worden toegeschreven aan de sterkte van de tegenstander. Zodoende hoeft een gelijkspel of nederlaag niet altijd te betekenen dat een team slecht in vorm is.
Resultaten apart analyseren
Als derde stap is het belangrijk om de resultaten van wedstrijden apart te analyseren. Hoe kwamen deze tot stand? Een team kan tien wedstrijden op rij ongeslagen zijn, maar als de laatste drie wedstrijden een nipte zege, een onterecht gelijkspel en een 2-0 tegen de nummer laatst waren, dan is er niet perse sprake van goede vorm. Sterker nog, de vorm is dan waarschijnlijk juist slechter dan de resultaten doen vermoeden.
Omgekeerd kan een team ook minder krijgen dat het had verdiend, bijvoorbeeld door pech in de afronding of omdat de scheidsrechter onterecht een doelpunt afkeurde.
Rol individuele spelers
Ten slotte kijk je ook naar de rol die individuele spelers op het resultaat hebben gehad, of juist niet. Overweeg bijvoorbeeld welke spelers afwezig waren in een wedstrijd. Als net twee belangrijke spelers geschorst of geblesseerd waren, dan lag het misschien wel hier aan dat een team niet won. Het zou overhaast zijn om dan direct te concluderen dat het hele team niet in vorm is.
Speelde een goede speler een matige wedstrijd? Misschien was hij wel net teruggekeerd van een blessure (zie hier alle actuele blessure-overzichten), of keerde hij net terug van een lange vliegreis gedurende de interlandperiode. Of wellicht had de trainer hem neergezet op een onbekende positie. Dat hij niet scoorde, wil niet zeggen dat zijn vorm ook slecht is.
Vorm bepalen is uiteindelijk dus best mogelijk op basis van resultaten, maar het is belangrijk dat je ze enkel als beginpunt laat dienen. Door ook de omstandigheden waaronder de resultaten werden behaald en andere factoren mee te wegen, krijg je een veel realistischer beeld en kun je betere weddenschappen afsluiten.
Profiteren van verkeerde vorm-inschattingen bij de bookmaker
De klassieke denkfout die veel wedders maken als ze een rijtje resultaten één op één omzetten in een vormbepaling en bijbehorende wedprognose, levert juist ook kansen op bij de bookmaker. Vorm enkel en alleen baseren op basis van de meest recente resultaten is namelijk wat de meeste wedders wél doen.
Dit is een interessant gegeven als je nadenkt over wat dit voor de wedmarkt betekent. Als het team meerdere wedstrijden op rij heeft gewonnen, zullen veel wedders inzetten op een nieuwe zege. Ook zal de bookmaker de quotering waarschijnlijk laag houden. Dit geeft jou als wedder mogelijkheden als jouw prognose tot een tegengestelde weddenschap leidt, die dan meestal een hogere quotering heeft.