Het Openbaar Ministerie (OM) gaat laten onderzoeken of het een meerwaarde heeft dat matchfixing strafbaar wordt. Ook wordt bekeken of er een juridische meldplicht van spelers moet komen. Beide zaken zijn momenteel niet wettelijk vastgesteld.
Ibrahim Kargbo
De reden voor het onderzoek is de seponering van de zaak tegen voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo. Hij zou tussen 2006 en 2010 met behulp van onbekende ploeggenoten meerdere duels hebben beïnvloed, iets wat hij zelf steeds heeft ontkend. De Singaporese matchfixer Wilson Raj Perumal legde belastende verklaringen af over Kargbo en de KNVB stelde eerder dit jaar met zekerheid vast dat het duel FC Utrecht – Willem II op 9 augustus 2009 is gefixt.
Door de politie werd inderdaad bewijs gevonden van contact tussen Perumal en Kargbo, maar matchfixing kon niet worden aangetoond. Daardoor gaat Kargbo vrijuit.
Meldplicht
Het OM wil soortgelijke situaties met een eventuele wetswijziging in de toekomst voorkomen. Contacten tussen sporters en potentiële matchfixers zijn in de ogen van het OM niet wenselijk. Door een meldplicht hierover vast te leggen in het Wetboek van Strafrecht, zouden spelers als Kargbo in de toekomst wel kunnen worden veroordeeld.
De eventuele wijziging zou er ook toe moeten dienen dat er vanuit de sportwereld meer meldingen komen die onderzocht kunnen worden. Het OM kreeg de laatste jaren slechts één actueel signaal over matchfixing in de Eredivisie. Dat bleek te gaan om een undercover journalist van het televisieprogramma Rambam, en betrof dus geen echt voorval.
Strafbaarstelling matchfixing
Matchfixing zelf is op dit moment vervolgbaar als niet-ambtelijke corruptie, oplichting of witwassen. De term matchfixing staat als zodanig niet omschreven in de wet. Daarom laat het OM ook onderzoeken of het wenselijk is dat hiervoor een aparte strafbaarstelling met omschrijving komt.