Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Vijf tennistalenten om in 2018 op te wedden

Dirk Maas

Het mannentennis wordt nog steeds gedomineerd door de bekende grote namen, maar er dient zich een nieuwe lichting aan die hard op de deur klopt. Wie zijn de de vijf tennistalenten om in 2018 op te wedden?

De gevestigde orde

Het eerste Grand Slam-toernooi van 2018 liet een vertrouwd beeld zien: Roger Federer won de Australian Open voor de zesde keer en behaalde daarmee zijn twintigste Grand Slam-zege. Federer maakt deel uit van de ‘Big Four’, de vier spelers die het mannentennis al geruime tijd met harde hand regeren. Naast Federer gaat het om Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray. Dit kwartet wint jaarlijks haast alle belangrijkste toernooien.

De cijfers die deze vier topspelers dit decennium kunnen voorleggen, spreken boekdelen: van de tussen januari 2010 en januari 2018 gehouden Grand Slams – drieëndertig in totaal – wonnen Federer, Nadal, Djokovic en Murray er gezamenlijk negenentwintig. De Masters 1000-toernooien, qua punten en prijzengeld de belangrijkste toernooien na de Grand Slams, laten hetzelfde beeld zien. Tussen 2010 en 2017 zijn er tweeënzeventig Masters 1000-toernooien gespeeld. Daarvan werden er slechts elf gewonnen door een tennisser die niet tot de Big Four behoort.

De ATP World Tour Finals, het officieuze WK waaraan de beste acht spelers van het afgelopen tennisseizoen deelnemen, hadden dit decennium lange tijd qua eindwinnaars een weinig gevarieerde erelijst. Novak Djokovic, Roger Federer en Andy Murray verdeelden de eindzeges. In 2017 werd die hegemonie doorbroken door de Bulgaar Grigor Dimitrov. De winst van de ATP World Tour Finals betekende zijn tweede grote toernooizege nadat hij in de zomer van 2017 het Masters-toernooi van Cincinnati op zijn naam schreef.

De Next Gen ATP Finals

Een week voordat de ATP World Tour Finals werden gehouden, vond begin november 2017 de eerste editie van de Next Gen ATP Finals plaats. Aan dat toernooi namen de beste acht spelers in de leeftijdscategorie eenentwintig jaar of jonger deel.

De talentvolste speler, gezien zijn toenmalige vierde plaats op de ATP-ranglijst, was er niet bij. Alexander Zverev deed een week later mee aan de World Tour Finals en trok zich derhalve terug. In zijn plaats werd Andrey Rublev, op dat moment de nummer vijfendertig van de wereld, de nummer één van de plaatsingslijst. De Rus maakte zijn status als reekshoofd net niet waar. Rublev verloor in de finale van Chung Hyeon.

Vijf talenten

Chung was dit jaar de grote revelatie op de Australian Open. De 21-jarige Zuid-Koreaan bereikte de halve finale. Daarin moest hij opgeven tegen Roger Federer. Dankzij zeges op onder meer Alexander Zverev en Novak Djokovic haalde hij de laatste vier. Eerder dit jaar bereikte hij de kwartfinale van het toernooi in Auckland. Drie jaar geleden maakte Chung een enorme sprong op de wereldranglijst: hij steeg honderdtwintig plaatsen. Het leverde hem de titel ‘Most Improved Player of the year’ op.

Zverev, die twintig is, had weinig tijd nodig om indruk te maken in de tenniswereld. In één van zijn eerste proftoernooien die hij speelde, haalde hij direct de halve finale. Dat was in juli 2014. Zijn eerste toernooizege volgde twee jaar later toen hij in oktober 2016 het toernooi van Sint-Petersburg won. Dankzij die zege werd hij de jongste speler in de top twintig sinds Novak Djokovic in 2006. Vorig jaar zette hij de definitieve stap naar de absolute top. Hij versloeg Novak Djokovic in de finale van het Masters 1000-toernooi in Rome en klopte Roger Federer in de eindstrijd van de Canadese Open, eveneens een Masters 1000-toernooi.

Andrey Rublev, die de finale van het eerste Next Gen-toernooi verloor, deed in 2017 voor het eerst van zich spreken. De derdejaarsprof, 20 jaar, boekte in juli van dat jaar op het gravel van het Kroatische Umag zijn eerste toernooizege. Rublev werd in 2017 de jongste speler, sinds Andy Roddick in 2001, die de kwartfinale van de US Open haalde. De Rus, die afgelopen oktober twintig werd, begon 2018 voortvarend: hij haalde de finale in Doha waarin hij verloor van Gaël Monfils.

Een landgenoot van Rublev, Karen Khachanov, veroverde een jaar eerder zijn eerste toernooizege op de ATP Tour. Khachanov won in oktober 2016 in het Chinese Chengdu. Door die eindzege werd hij de eerste Rus sinds Mikhail Youzhny in 2013 die een ATP-toernooi op zijn naam schreef. De inmiddels 21-jarige Khachanov baarde tijdens Roland Garros 2017 opzien door de laatste zestien te halen. Op weg naar de achtste finale versloeg hij onder meer Tomas Berdych. Dit jaar haalde hij de laatste acht in Auckland en Montpellier.

Sinds 1973 reikt de ATP de prijs uit van ‘Most Improved Player’. Vorig jaar viel Denis Shapovalov die eer ten deel. De 18-jarige Canadees maakte in juli 2016 zijn debuut op de ATP Tour en zorgde in die maand onmiddellijk voor een sensatie door top 20-speler Nick Kyrgios te verslaan tijdens het Canadese Open. Een jaar later was hij op datzelfde toernooi weer groot nieuws: hij werd de jongste speler ooit die een halve finale haalde op een Masters 1000-toernooi. Shapovalov versloeg Rafael Nadal in de tweede ronde. Omdat hij eind 2017 de jongste speler in de top 100 was, kreeg Shapovalov de ‘ATP Star of Tomorrow award‘.

Wedmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om op deze talenten te wedden. De meest gebruikelijke en voorkomende manier is om vooraf te wedden wie een wedstrijd gaat winnen. Chung, Rublev, Khachanov en Shapovalov zijn weliswaar heel talentvol maar tot de absolute top behoren ze nog niet. Al deze spelers bivakkeren momenteel tussen plek dertig en vijftig. Daardoor zijn hun odds niet zo laag als spelers uit de top twintig. Quoteringen van respectievelijk 1.80 en 1.50 voor Andrey Rublev en Karen Khachanov in de eerste ronde van het ABN AMRO-toernooi 2018 laten dit bijvoorbeeld zien.

Naast vooraf wedden is er de mogelijkheid om live te wedden. Een interessante optie is de mogelijkheid ‘winst in drie sets na de eerste set te hebben verloren’. Op de Grand Slam-toernooien na wordt elk duel in een ATP-toernooi over maximaal drie sets gespeeld. Talentvolle, jonge spelers zijn vaak grillig en willen nog wel eens de eerste set slecht beginnen om uiteindelijk toch nog te winnen. Toen Karen Khachanov het toernooi van Chengdu won, verloor hij in de finale de eerste set. Ook in de tweede ronde van dat toernooi verloor hij de openingsset.

Talenten als Denis Shapovalov en Andrey Rublev hebben ervaring met het winnen van duels van topspelers. Zo won Shapovalov reeds van Rafael Nadal en Juan Martin del Potro. Rublev klopte al Grigor Dimitrov en David Goffin. Deze toekomstige sterren kunnen zich meten met de wereldtop. Dat maakt het interessant om live op hen te wedden in duels tegen top tien-spelers, zeker als top tien-spelers de eerste set winnen. De odds voor de underdog zullen dan omhoog gaan. Shapovalov won van Nadal na de eerste set te hebben verloren.

Wisseling van de wacht

Hoewel de ‘Big Four’ het tennis dit decennium domineren, lijkt hun heerschappij tanende. Roger Federer uitgezonderd, kampen ze allemaal met blessureleed. Andy Murray verwacht pas in juni 2018 zijn rentree te maken. Novak Djokovic onderging onlangs een operatie aan de elleboog. Rafael Nadal is zelden een heel tennisjaar fit en moest tijdens de afgelopen Australian Open de strijd staken in de kwartfinale.

Dat deze topspelers misschien niet meer op hun oude niveau terugkeren biedt perspectieven voor de aanstormende talenten. Shapovalov, Zverev en Chung Hyeon behaalden reeds een zege op een Big Four-speler. Zverev heeft twee Masters 1000-titels op zijn naam geschreven. Shapovalov maakte indruk bij de afgelopen twee edities van het Canadese Open. Tot de absolute topfavorieten voor winst van de Grand Slams en Masters 1000-toernooien behoren ze nog niet. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de odds voor de Grand Slam-toernooien dit jaar. Voor zowel Shapovalov, Chung Hyeon en Khachanov liggen die rond de 50.00.

Toch is het de moeite waard om deze spelers te blijven volgen. Federer, Nadal, Djokovic en Murray zullen niet tot in lengte van dagen tot de top behoren. Zij zitten in de herfst van hun carrière. De jeugd heeft de toekomst. Dat geldt zeker voor spelers als Zverev, Rublev, Khachanov, Shapovalov en Chung. Allen hebben de afgelopen tijd al een signaal afgegeven.