Slamdunks, driepunters, layups, alley-oops, buzzer beaters: deze termen zijn onlosmakelijk verbonden zijn met basketbal. De crème de la crème van deze sport is te bewonderen in de NBA. De play-offs van de Amerikaanse profcompetitie beginnen op 14 april.
De NBA trekt alleen al in de Verenigde Staten een miljoenenpubliek. Sommige liefhebbers beperken zich niet tot het uitsluitend kijken van basketbalduels. Zij wedden ook op de NBA. De bookmakers beschikken over een heel gevarieerd aanbod NBA-weddenschappen. Die variëren van het wedden op de winnaar van een duel tot het plaatsen van een bet op de speler die de meeste punten maakt. De belangrijkste drie weddenschappen komen in dit artikel aan bod.
Over de NBA
Kort na WO ontstaat de Amerikaanse basketbalcompetitie, dan nog Basketball Association of America (BBA) geheten. Na enkele jaren wordt de BBA omgedoopt tot National Basketball Association. In de beginjaren schommelt het totaal aantal teams rond de tien. Vanaf de jaren zeventig neemt het aantal ploegen in rap tempo toe. De groei zet zich in de daaropvolgende decennia door. In 2004 doet een recordaantal van dertig teams mee aan de NBA. Dat aantal is sindsdien onveranderd gebleven.
Deze dertig teams zijn verdeeld over een ‘Western Conference’ en een ‘Eastern Conference’. De ‘Conferences’ bestaan op hun beurt uit drie divisies van elk vijf teams, te weten Atlantic, Central en Southeast Division in de Eastern Conference en de Northwest, Pacific en Southwest Division in de Western Conference.
De teams beginnen met een reguliere competitie. Tegen teams uit de eigen divisie wordt er vier keer gespeeld (tweemaal thuis en twee keer uit), tegen ploegen uit de twee andere divisies drie of vier maal. Daarnaast kruisen de 15 teams uit beide Conferences twee keer de degens met elkaar.
Zodoende werken de NBA-teams tussen oktober en april 82 duels af. De beste acht ploegen van elke Conference plaatsen zich voor de play-offs. Via een ‘best of seven’ (de ploeg die het eerst vier duels wint, is de winnaar) worden achtereenvolgens de achtste finales, kwartfinales, halve finales en de uiteindelijk finale gespeeld. De NBA-winnaar geldt als de officieuze wereldkampioen in het clubbasketbal.
1. Wedden op de winnaar
Op één in de lijst van meest voorkomende basketbalweddenschappen staat het wedden op de winnaar. Dat kan de winnaar zijn van een partij, een divisie, een conference of het NBA-kampioenschap. Dit is de meest eenvoudige vorm van wedden op de NBA. Het wedden op een winnaar wordt in de Verenigde Staten een ‘moneyline bet’ genoemd.
Behalve vooraf wedden bestaat er de mogelijkheid om live te wedden. Zo kun je wedden op de winnaar van een kwart. NBA-duels bestaan uit vier kwarten van elk twaalf minuten. In het geval van een gelijkspel wordt de wedstrijd in één of meerdere verlengingen van vijf minuten beslist. Deze verlenging van de wedstrijd, overtime genoemd, is een standaard weddenschap. Het wedden daarop is eenvoudig: je plaatst een bet op een wel of geen overtime.
Ook kan er tijdens een wedstrijd in de NBA gewed worden op het totaal punten (bijvoorbeeld meer of minder dan 208.5) of op het aantal punten van het thuis- of uitteam (bijvoorbeeld meer of minder dan 101.5).
2. Proposition bets
Wie bij een bookmaker op NBA-basketbal wil wedden vindt een ruime keus aan bets. Eén daarvan betreft de zogeheten ‘props’, voluit proposition bets. Het draait bij deze vorm van weddenschappen niet om de einduitslag, maar om een bepaald aspect van het duel.
Er zijn vele vormen van proposition bets. Welk team het eerst tien, twintig, of dertig punten scoort is een voorbeeld van een proposition bet. Een ander voorbeeld is het wedden op de speler die in een duel het meest aantal punten scoort. Meer vormen van het wedden op een specifieke speler zijn het wedden op de speler met de meeste rebounds en de speler met de meeste assists.
Een speler die op drie vlakken in de dubbele cijfers belandt, behaalt een triple double. Dat komt erop neer dat een speler tenminste 10 punten, 10 rebounds en 10 assists moet hebben gerealiseerd. Het wedden op een speler met een triple double valt ook in de categorie proposition bets.
Bekende vormen van proposition bets bij teams zijn het wedden op de ploeg die de meeste punten scoort, de ploeg die het minste punten scoort of teams die met de grootste marge winnen.
3. Wedden op de spread
Wedden op de spread, ook bekend als handicap-wedden, houdt in dat een team een virtuele voorsprong krijgt in een duel. Dat gebeurt vrijwel altijd in de vorm van een half punt waarmee de mogelijkheid op een gelijkspel wordt uitgesloten.
Het favoriete team moet bijvoorbeeld een achterstand van 20.5 punt zien goed te maken om de handicap te overwinnen. Plaats je een bet op het favoriete team, dan moet er derhalve een achterstand van 20.5 punt worden goedgemaakt. In Amerikaans jargon heet dit ‘beating the spread’.
Het wedden op de spread kan op meer populariteit rekenen dan het money line-wedden aangezien de uitbetalingen voor de favoriet verhoudingsgewijs veel hoger zijn. Bovendien zorgt het handicap-wedden ervoor dat de verschillen tussen op papier ongelijkwaardige teams kleiner zijn waardoor het volgen van een dergelijke wedstrijd veel interessanter is.
Tips & tricks
Wedden op een bepaalde sport vergt een bepaalde kennis van de desbetreffende sport. Ervaring opdoen in het wedden op een sport is eveneens van belang. NBA-basketbal vormt daar geen uitzondering op.
Tips om kennis te vergaren en ervaring op te doen zijn het raadplegen van diverse websites over NBA-basketbal om een beeld te krijgen van de sterkte van de teams. Via zoekopdrachten als ‘NBA Teams and injured players’ kun je de winstkansen van een bepaald team inschatten. Kille feiten zijn belangrijk, maar om je letterlijk een beeld te vormen van een team is het aanbevolen om een ploeg live aan het werk te zien. Sommige bookmakers bieden een gratis livestream aan zodat je op de hoogte raakt van de sterke en zwakke punten van een team.
Zoals eerder vermeld spelen NBA-teams 82 duels in een tijdsbestek van een half jaar. Dat komt neer op een gemiddelde van zo’n drie duels per week. Het komt ook voor dat teams twee duels in twee dagen tijd spelen. De lange reistijden in zo’n korte tijd hoeven niet per se bevorderlijk te zijn voor de fysieke gesteldheid. Blessures en vermoeidheid kunnen van invloed zijn op de vorm van een team.