De winterstop ligt weer achter ons en in alle landen starten de competities weer op. Parallel daaraan komen ook de bekercompetities weer uit hun winterslaap. We gaan de beginnende fase in, waarbij alle clubs overal meedoen en de eerste grote clubs uit de toernooien gewipt kunnen worden. Waar moet je aan denken wanneer je op bekertoernooien gaat wedden in tegenstelling tot een competitie? Lees in dit artikel 5 tips voor het wedden op bekertoernooien.
5- Hoe belangrijk vindt een club de beker?
We beginnen met de vraag die bij topclubs elk jaar wordt gesteld wanneer het gaat om de beker: hoe belangrijk is het bekertoernooi? De absolute prioriteit voor een topclub is natuurlijk het landskampioenschap, dus goed presteren in de nationale competitie is het belangrijkste. Net zoals vaak Engelse topclubs hun reserves laten spelen in de Europa League, is het een tendens van grote clubs in binnen- en buitenland om hun wisselspelers de beker te laten afwerken. In elk geval in de eerste rondes.
Deze clubs zijn er vaak gemakkelijker uit te pakken. Zo is het opvallend als een bepaalde topclub zelden tot de finale weer te geraken. Kijk bijvoorbeeld naar Real Madrid. De laatste vijf jaar wist die club niet tot de finale van de Copa del Rey te komen. Naast nederlagen tegen FC Barcelona en Atlético Madrid en een reglementaire uitschakeling, verloor Real ook van Leganés en Celta de Vigo. Ter vergelijking: in diezelfde jaren werd Real wel twee keer landskampioen en won het driemaal de Champions League.
4- Wie zijn echte cupfighters?
Tegenover topclubs die de beker niet als hoogste prioriteit zien, staan kleinere clubs die vaak ver weten te komen in de beker. En dat is ook logisch natuurlijk. Voor een middenmoter is het lastig via de competitie een ticket voor een Europese competitie te veroveren. Daarvoor moet je meer dan dertig wedstrijden constant presteren. In de beker volstaan soms (met een goede loting) twee topwedstrijden van jouw kant en je staat in de finale. Denk bijvoorbeeld aan PEC Zwolle, dat in 2014 en 2015 twee bekerfinales op rij haalde.
Daarentegen zijn er ook grote clubs die vrij constant presteren in de beker, omdat ze het toch erg belangrijk vinden om een prijs te winnen. Het is lastig daarvan een direct voorbeeld te noemen, aangezien grotere clubs vaker de finale halen. Maar Manchester City, dat in vier van de laatste vijf seizoenen de finale van de EFL Cup haalde, kun je daar wel toe rekenen.
3 – Is het verschil in kwaliteit erg groot tussen de teams?
Het specifieke verschil tussen een competitie en een bekertoernooi, is dat er aan de beker teams meedoen uit veel verschillende competities. In de KNVB Beker spelen niet alleen PSV en Ajax, maar ook FC Volendam, Helmond Sport, Spakenburg en HSV Hoek. Hierdoor kan het verschil tussen clubs soms erg groot worden. Het scheelt nogal of je als Eredivisieclub tegen de koploper van de Eerste divisie moet of tegen een degradant uit de Tweede divisie.
We kijken even naar het vorige seizoen 2019/20, naar de KNVB beker. Daarin zagen we bijvoorbeeld een ontmoeting tussen Vitesse en ODIN ’59, tussen Ajax en Spakenburg en tussen Feyenoord en NAC Breda. In al deze gevallen won de thuisploeg vrij ruim. Gezien het krachtsverschil had je dit van tevoren kunnen zien aankomen. In deze gevallen had je zelfs kunnen kiezen voor een voorspelling als ‘Vitesse wint met handicap -1’ om je weddenschap extra kracht bij te zetten.
2 – Welke wedstrijden staan rondom de beker op het programma?
Zoals ook bij competitieduels of Europese wedstrijden, is het van belang om in te schatten hoeveel belang een club gaat geven aan een wedstrijd. En dan bedoelen we niet hoeveel belang in het algemeen wordt toebedeeld aan de bekercompetitie, maar specifiek aan die wedstrijd. Staat er op donderdag een bekerduel op het programma en die zondag erna een wedstrijd tegen de grote concurrent in de Eredivisie of Premier League, dan is de kans groot dat de desbetreffende club niet met hun allersterkste elftal voor de dag gaat komen.
Wanneer een club moet kiezen om een competitie te laten schieten, is de kans groot dat het lot hiervan op de beker valt. Staan er belangrijke wedstrijden op het programma in de tijd erna? Verwacht dan niet de sterkste opstelling in de beker. En zodoende ook niet de allerbeste prestatie.
1 – Welke weddenschappen heb je alleen in de beker?
Als laatste richten we ons nog even op specifieke weddenschappen die je niet aantreft bij competitieduels. Zo kun je wedden op het team dat doorbekert naar de volgende ronde, ook wel ‘To qualify’ genoemd. Hierbij laat je dus in het midden of dit binnen negentig of honderdtwintig minuten gebeurt, of via strafschoppen. Een overwinning na het nemen van penalty’s wordt initieel gezien als gelijkspel bij het reguliere 1X2-systeem. Denk je dus dat Borussia Dortmund doorgaat na strafschoppen, dan kun je ook op het gelijkspel wedden.
Die strafschoppen vormen direct ook het andere verschil, samen met een verlenging. Dit zijn opties die je niet kunt tegenkomen bij een wedstrijd in de Serie A, maar wel in de Coppa Italia. Hierdoor zijn er bij deze duels ook weddenschappen als ‘komt er een verlenging’ of ‘komt er een strafschoppenreeks’. In beide gevallen zal de quotering voor ‘ja’ een stuk hoger zijn dan die voor ‘nee’. Dus ben je er heilig van overtuigd dat er een verlenging komt? Dan is dit een interessante weddenschap.
Tot slot kun je ook nog specifiek aangeven welk team gaat winnen na verlenging of penalty’s. Het is een uitdaging om hierbij precies goed te zitten, maar daar staan wel erg hoge quoteringen tegenover.