Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Anonieme tennisser bekent matchfixing door teamgenoot dubbelspel

Tim Giesbers

Een jonge Nederlandse proftennisser beschuldigt zijn teamgenoot in het dubbelspel ervan dat hij meewerkt aan matchfixing. Dat heeft hij in de podcast Gefixt van de NOS verteld. Daarnaast zouden tien proftennissers regelmatig wedstrijden verkopen samen met een fixer. Onder hen zouden enkele Nederlanders zijn.

In de podcastserie Gefixt duikt de NOS in de wereld van het verkopen van wedstrijden. Zo spreken ze met een Nederlandse matchfixer. Ook kwamen ze met het nieuws dat Raymond van Barneveld was gestopt met een toernooi vanwege een verdenking van matchfixing.

Hotelkamer

De tennisser wil in de podcast graag anoniem blijven. Een andere Nederlandse tennisser, waarmee hij bevriend is en samenspeelt, lag bij hem op de hotelkamer tijdens een buitenlands toernooi twee jaar geleden. Toen hoorde hij voor het eerst van verhalen over matchfixing.

Hij vertelt: “We hadden het erover hoe hij het tennis bekostigt, want het is best een dure sport. Je moet bijna alles zelf betalen: de reis, je hotel, soms een trainer en de trainingslocatie.” Daarbij kwam het gesprek op matchfixing.

Zijn dubbelpartner vertelde dat hij een tweede telefoon had om door te geven aan een matchfixer wanneer hij een wedstrijd of set zou gaan verliezen. In ruil voor deze informatie kreeg hij een paar duizend euro van de onbekende man.

Verbaasd

De anonieme tennisser schrok nogal van de ontboezemingen van zijn dubbelpartner: “Ik was best wel verbaasd. Ik wist wel dat het speelde in de sport en soms heb je ook wel vermoedens, maar je gaat er in principe niet vanuit dat iemand zijn wedstrijden verkoopt.”

De groep tennissers die volgens hem bezig zijn met matchfixing zou bestaan uit Fransen, Belgen, Spanjaarden en Nederlanders. Hij weet van tien sporters nu zeker dat ze aan het verkopen van wedstrijden doen, onder wie vier Nederlanders.

Tot nu toe deed de tennisser alleen zijn verhaal aan zijn ouders en zijn therapeut. Hij heeft ervoor gekozen het niet te melden bij de Tennis Integrity Agency (TIA) omdat hij vrienden is met de speler van wie hij het verhaal hoorde. Daarnaast is hij bang voor de gevolgen die een melding voor hemzelf zouden kunnen hebben.