De Deense overheidsorganisatie Spillemyndigheden heeft bekendgemaakt dat de hulplijn voor mensen met wedgerelateerde problemen 722 keer is gebeld in het afgelopen jaar. Dit was tevens het eerste jaar waarin gebruik werd gemaakt van deze hulplijn. De overheid vond het gebruik meer dan van tevoren verwacht werd.
StopSpillet werd in januari 2019 gelanceerd, met het doel een vraagbaak te zijn voor mensen die hulp zochten bij het wedden. 57 procent van de mensen die in 2019 gebeld heeft met de hulplijn, heeft aangegeven dat zij erkenden dat ze deden aan problematisch wedden of bezorgdheid hadden over hun wedgedrag.
Verborgen
Het ging echter niet alleen om mensen die problemen of bezorgdheid over zichzelf hadden, 39 procent van de bellers naar StopSpillet belde als vriend of familielid van iemand met wedgerelateerde problemen. Daarnaast kwam 4 procent van medische medewerkers. In totaal kon van 87 procent van de telefoontjes achterhaald worden wie gebeld had.
“Vergeleken met andere vormen van verslaving is problematisch wedden niet direct zichtbaar voor anderen en het is vaak een geruime tijd verborgen voor de buitenwereld”, vertelt Linda Lomborg, directeur van StopSpillet. “Dit toont het belang van StopSpillet aan. We bieden een helpende hand bij een probleem wat gepaard gaat met een gevoel van schuld en schaamte.”
Test
Mensen die contact opnemen met StopSpillet, wordt gevraagd om een test in te vullen. Aan de hand hiervan kan de ernst van hun gokprobleem beoordeeld worden. De schaal hiervan varieert van nul tot negen; een score tussen vier en negen geeft aan dat er een mate van probleem wedden is. De 240 mensen die de test hebben gedaan, hadden een gemiddelde score van 6,3.