Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Fractionele quoteringen omrekenen naar decimale quoteringen

Maurice Krabbendam

Bij bookmakers kun je verschillende notaties van quoteringen tegenkomen. In Nederland wordt met name de decimale quotering (ook wel Europese notatie genoemd) gebruikt, maar in Engeland hanteert men de fractionele quotering, die logischerwijs ook wel de Engelse notatie wordt genoemd.
Hoe reken je de ene om naar de andere? Naast een uitleg daarover, vind je op deze pagina ook een handige vergelijkingstabel terug.

Wat is een fractionele quotering?

Het Engelse woord ‘fraction’ betekent in het Nederlands breuk. Zowel een letterlijke breuk als in botbreuk, als de wiskundige variant. Hiermee is direct ook duidelijk wat een fractionele quote is. In Engeland is men gewend om middels breuken quoteringen weer te geven.

Nu krijgen we in Nederland op de basisschool ook les in breuken, en zonder dat je het doorhebt gebruik je die kennis nog steeds bijna iedere dag. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een kwart, wat in feite gewoon 1/4 is. 1/4 is dan ook meteen een voorbeeld van een Engelse notatie. Zou je deze in decimale quoteringen opschrijven, dan is het 1,25. Omdat bookmakers decimale quoteringen vaak volgens de Engelse spelling schrijven, wordt dat in de praktijk dan meestal 1.25. Voor het gemak houden we dat hier ook aan.

1/4 en 1.25 zeggen eigenlijk precies hetzelfde, alleen op een andere manier. Nu is dit nog een wat makkelijker voorbeeld dat veel mensen gevoelsmatig ook wel zullen kunnen plaatsen. Maar wat betekent bijvoorbeeld een quotering van 3/10? En wat als het eerste getal groter is, zoals 11/4?

Omdat wij zulke meer geavanceerde voorbeelden niet gebruiken in het dagelijks leven, is het voor ons Nederlanders soms wat lastig om de Engelse notatie te snappen. Wat ook niet helpt, is dat we op de basisschool hebben geleerd om breuken verticaal op te schrijven, in plaats van horizontaal. Om deze redenen is het handig om eens te kijken naar hoe je zo’n fractionele notatie omrekent naar een decimale.

Fractioneel omzetten naar decimaal

Hoe zet je een fractionele quotering om in een decimale?

Even terug naar de basisschool. Een breuk bestaat uit een teller en een noemer. De teller is daarbij het deelgetal en de noemer de deler. Om een fractionele quote om te zetten naar een decimale, deel je als eerste simpelweg de teller door de noemer. In het voorbeeld van 1/4 is dat dus 1 gedeeld door 4, wat 0,25 is.
Nu geeft de Europese notatie aan wat je wint als je één euro inzet. De Engelse notatie niet. Die vertelt puur wat je kunt winnen. Om de omzetting compleet te maken, tel je daarom na de deling altijd nog 1 bij het getal op. In dit geval kom je daardoor uit op 1.25.

Dit is dan uiteindelijk de formule waarmee je kunt omrekenen:

  • (Teller/Noemer) + 1

Is de noemer het grootste getal, dan is de quotering lager dan 2.00. Dit hebben we gezien in het voorbeeld van 1/4 hierboven. Is de teller groter, dan heb je te maken met een quote van boven de 2.00.
6/4 is in decimalen bijvoorbeeld 2.50. Zes gedeeld door vier is immers 1.5, en daar tel je dan weer de 1 bij op.

Een quotering van 1/1 betekent dat je precies je geld terugkrijgt. (1/1) + 1 = immers 2, oftewel een decimale quotering van 2.00.

Mocht je de berekening uit je hoofd willen doen, dan raden we je aan nog wat verder te zoeken naar informatie over breuken. In principe is het echter gewoon makkelijker om bovenstaande formule te hanteren met behulp van een rekenmachine.
Wel interessant met het oog op sportwedden is dat je met deze berekening eigenlijk ook meteen fractionele quoteringen naar een verwachtingswaarde aan het omzetten bent. Als je de 0.25 die uit 1/4 komt namelijk keer honderd doet, kom je uit op 25%. Dit is de verwachtingswaarde die de bookmaker uitdrukt met deze quotering.

Vergelijkingstabel

Met de gegeven formule kun je alle fractionele quoteringen die je tegenkomt omrekenen. Het kan echter nog makkelijker. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare fractionele quoteringen terug. Daarachter staat telkens dezelfde quotering, maar dan in de decimale notatie.

Tip: sla deze pagina op in je bladwijzers. Zo heb je altijd snel een overzicht bij de hand als je omrekeningen moet maken van de Engelse notatie naar de Europese notatie.

Fractionele quotering Decimale quotering
1/25 1.04
1/10 1.10
1/5 1.20
1/4 1.25
3/10 1.30
2/5 1.40
1/2 1.50
8/13 1.62
8/11 1.73
4/5 1.80
10/11 1.90
1/1 2.00
11/10 2.10
6/5 2.20
11/8 2.38
6/4 2.50
7/4 2.75
2/1 3.00
9/4 3.25
5/2 3.50
11/4 3.75
3/1 4.00
10/3 4.33
4/1 5.00
5/1 6.00
7/1 8.00
20/1 21.00
100/1 101.00

Alternatieve opties: bookmaker-instellingen en converters

Behalve het zelf omrekenen en het aflezen van de Europese notatie in de tabel hierboven, zijn er nog twee alternatieve manieren om fractionele quoteringen om te zetten in decimale quoteringen.

De eerste vind je bij de bookmaker zelf, althans in sommige gevallen. Een aantal bookmakers biedt op de site de mogelijkheid om quoteringen op verschillende manieren weer te geven. Door je voorkeur aan te passen, kun je zo direct op de site voor alle fractionele quoteringen zien waar ze op neerkomen in de decimale notatie.
Waar je deze optie vindt verschilt per bookmaker, maar vaak zie je ergens bovenaan het scherm een aantal keuzeknoppen of een dropdown-menu staan waarmee je een andere weergave kunt kiezen.

Ten slotte zijn er ook zogeheten odds converters. Dit zijn online rekenmachines die puur zijn ingesteld op het omrekenen van quoteringen van de ene naar de andere notatie, zo ook van fractioneel naar decimaal (en vaak ook omgekeerd). Er zijn verschillende van zulke tools te vinden als je via je zoekmachine de relevante trefwoorden intikt.