Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit: boetes voor illegale aanbieders hebben ‘klein effect’

Tim Giesbers

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft toegegeven dat het geven van boetes aan illegale online aanbieders van weddenschappen een klein effect heeft. Dit bericht komt na het nieuws dat de autoriteit in 2018 een record aan boetes heeft gegeven, namelijk voor circa 1,7 miljoen euro in totaal.

Ook is het een pikante uitspraak in afwachting van de stemming in de Eerste Kamer over de te vernieuwen Wet Kansspelen Op Afstand (lees meer in dit artikel). Naar verwachting gaat de Eerste Kamer op 5 februari vergaderen en een stemming zou op 12 februari kunnen plaatsvinden.

Uitdaging

De Kansspelautoriteit heeft goede hoop dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel accordeert, zoals de Tweede Kamer eerder ook al deed. De autoriteit maakte haar plannen voor 2019 bekend. Hierin onderscheidt het vier belangrijke onderdelen van werkzaamheden, wat er voorheen zes waren. ‘Operationeel management en controle’ werd namelijk uitgesmeerd over alle andere doelstellingen.

Verder werden ook de onderdelen ‘illegale aanvoer’ en ‘criminaliteit bestrijden’ samengevoegd tot één nieuw onderwerp. De andere drie onderwerpen bleven zoals ze al waren. Dit zijn ‘weddeelname van minderjarige tegengaan’, ‘verslavingen bestrijden’ en ‘strike controle op advertenties en werving’.

Ondanks de nieuwe plannen liet de Kansspelautoriteit wel weten dat het nog steeds een uitdaging is om illegale aanbieders terug te dringen. In de plannen staat: “De Kansspelautoriteit heeft een toename gehad aan boetes aan online wedaanbieders in recente jaren. Deze hebben tot nu toe minimaal effect gehad op het illegale aanbod.”

Verbergen

“In een aantal gevallen werden de boetes niet betaald. Deze boetes kunnen lastig alsnog geïnd worden, aangezien deze aanbieders vaak in het buitenland gevestigd zijn”, schrijft de KSA. Ook voegt de autoriteit toe dat consumenten vaak niet goed op de hoogte zijn van de illegaliteit van bepaalde websites en dat ze ook de risico’s niet kennen.

Het groeiende gebruik van computers en mobiele toestellen zorgt ervoor dat het lastiger is illegale websites te identificeren. De Kansspelautoriteit: “De aanbieders passen zich snel aan onze methodes aan en weten zich goed te verbergen voor ons.”