De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft bekendgemaakt haar academische middelen te hebben versterkt. Verslavingsdeskundige Gert-Jan Meerkerk is namelijk op 1 oktober jongstleden aan de slag gegaan als onderzoekspartner van de overheidsinstantie.
Met zijn aanstelling wordt Meerkerk de vierde onderzoekspartner van de KSA. Hij vervangt de eerder dit jaar overleden Dick de Bruin. Naast Meerkerk zijn ook Joost Poort (universitair hoofddocent), Karin van Wingerde (universitair hoofddocent) en Johan Wolswinkel (hoogleraar bestuursrecht) onderzoekspartner van de KSA.
Onderzoek
Meerkerk studeerde klinische psychologie en promoveerde in 2007 op een proefschrift over overmatig internetgebruik. Hij is al 25 jaar verbonden aan het Instituut voor Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO). Hij deed onderzoek naar verschillende vormen van verslaving, waaronder drugs, alcohol, kansspelen en social media.
Meerkerk is een voorstander van een legale, gereguleerde goksector en sluit zich aan bij de KSA voorafgaand aan de introductie van de langverwachte Wet Kansspelen op afstand. In 2021 moet deze wet eindelijk definitief van kracht gaan worden. Meerkerk is hier dus blij mee.
Probleem
“De gokmarkt is duidelijk in beweging”, vertelt hij op de website van de Kansspelautoriteit. “Volgend jaar wordt de Wet Kansspelen op afstand van kracht, de wet die online gokken legaliseert en reguleert. Dat betekent dat er meer aanbod zal komen en veel marketing.”
“Ik hoop en verwacht een steentje bij te kunnen dragen aan de kennis bij de KSA over effectieve middelen voor verslavingspreventie. Dat wordt een onderwerp dat volop in de aandacht zal staan. Kansspelverslaving is in Nederland op dit moment geen megagroot probleem, dat moet zo blijven.”