Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit: ‘Uitblijven gokwet blamage voor Nederland’

Tim Giesbers

Vorige week nam Jan Suyver afscheid als voorzitter van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Hij luchtte in gesprek met het Financieele Dagblad zijn hart over het uitblijven van een gereguleerde online kansspelmarkt in Nederland. “Het is een blamage voor Nederland.”

In veel Europese landen is al een gereguleerde online wedmarkt met bijbehorende wetgeving, maar Nederland blijft achter. “Overal waar ik mijn collega-kansspelautoriteiten tref, is het geregeld”, zegt Suyver. “In Boekarest, in Praag. Ik vind het een blamage voor Nederland, in het buitenland begrijpen ze ook niet dat de wet er hier nog steeds niet is.”

Onbeschermd

De wet Kansspelen op Afstand is er nog steeds niet. In 2012 werd de Kansspelautoriteit opgericht en al sinds jaar en dag maakt die organisatie zich ook sterk voor die wet. Ondanks alle inzet is er nog steeds geen wet. Volgens Suyver hebben vooral de christelijke partijen en de SP veel moeite met het legaal maken van wedden.

Volgens Suyver maken tussen de 500.000 en 1 miljoen Nederlanders gebruik van buitenlandse websites om te gokken. “Het gebeurt allemaal onbeschermd. Het is een morele plicht dat de wetgeving tot stand komt. Met alle respect voor de mensen die tegen of kritisch zijn: reguleer het.”

Miljoenen

Volgens de huidige wetgeving is Toto (eigendom van de staat) de enige legale aanbieder van online weddenschappen. Het is echter heel eenvoudig om bij buitenlandse wedkantoren te gaan gokken. Hierbij gaat het niet alleen om gerenommeerde buitenlandse bedrijven met licenties in andere Europese landen, maar ook kleinere, onbekendere sites. Hierdoor loopt de Nederlandse overheid tientallen miljoenen aan kansspelbelasting mis.

Domeinnaam

De buitenlandse bedrijven wachten nog steeds af wanneer zij een licentie aan kunnen vragen. In de tussentijd kunnen zij wel aan hun marktpositie werken, zolang ze zich niet specifiek richten op Nederlandse consumenten. Dat houdt in dat de website of advertenties niet in het Nederlands zijn, dat er geen .nl in de domeinnaam staat en dat er niet betaald mag worden via iDeal.

Het lijkt alsof de Kansspelautoriteit buitenlandse bookmakers gedoogd, maar dat beeld klopt niet volgens Suyver: “Het woord “gedogen” is verboden in dit huis.” Het is een risico voor buitenlandse wedkantoren om Nederlandse consumenten te bedienen. “Die illegale toestand kun je niet opheffen. Er zijn honderden sites actief; als je er één aanpakt, heb je direct een alternatief.”