Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Manieren om te wedden op winnaar toernooiwedstrijd

Tim Giesbers

We hebben er als voetballiefhebbers even op moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover. De Europa League en Champions League gaan weer van start. De nationale competities zijn zo goed als mogelijk afgerond en nu worden de laatste prijzen verdeeld, wanneer de Europese top het onderling tegen elkaar gaat opnemen. Maar hoe kun je hier het beste op wedden?

Sterker nog: hoe kun je het beste wedden op de winnaar van een toernooiwedstrijd. Specifiek richten we ons op de komende knock-outfase van de Champions League en Europa League, maar een deel van de informatie zou ook op andere toernooien toepasbaar zijn. We richten ons telkens op een bepaalde manier van wedden en leggen dat soort voorspelling uit.

De ‘reguliere’ 1X2

Allereerst is het slim om te kijken naar de 1X2-weddenschap. Dit is de meest voorkomende voorspelling wanneer je op sporten gaat wedden, zo ook bij het voetbal. De vraag is heel simpel: denk jij dat de thuisploeg (1) gaat winnen of juist de bezoekers (2)? En als derde optie: wordt het misschien een gelijkspel (X)? De reden dat dit de meest gebruikte manier van wedden is, is dat het de meest simpele is. Je hoeft namelijk alleen te kijken naar de score na negentig minuten (plus blessuretijd) en dan ben je klaar.

Ook bij wedstrijden in een knock-outfase blijft dit een goede voorspelling om op te gaan wedden. Het is namelijk soms het makkelijkst om te kijken naar puur het resultaat. Is de thuisploeg de grote favoriet? Dan is het soms gewoon het beste hierop te wedden. Het belangrijke is om altijd de quoteringen in de gaten te houden. In sommige gevallen is het financieel een stuk aantrekkelijker om te wedden op een van de vormen die we hierna behandelen.

To qualify (maakt niet uit op welke manier)

Vanaf hier treden de grote verschillen tussen reguliere landelijke competities en competities in bekervorm op. Want waar een wedstrijd in de Eredivisie of Bundesliga na negentig minuten en een beetje sowieso voorbij is, kan dat in de Champions League of op het WK heel anders zijn. In die eerste competitie wordt normaliter gewerkt met een heen- en terugwedstrijd, terwijl er sowieso zaken als verlengingen en penalty’s kunnen optreden.

De weddenschap ‘to qualify’ richt zich hierop. Hierbij draait het niet om de uitslag van de individuele wedstrijd na ruim negentig minuten, maar wie zich na afloop van de gehele ronde plaatst voor de volgende ronde. Deze quote zal na de heenwedstrijd ook flink veranderd zijn. Heeft een team verloren in de eerste ontmoeting? Dan zal de bookmaker de quotering voor doorbekeren naar boven bijstellen. Het wordt namelijk veel lastiger om alsnog door te gaan.

Eén zaak maakt het nu anders te wedden op ‘to qualify’. Vanwege het coronavirus worden de meeste wedstrijden op dezelfde locatie afgewerkt. Het thuisvoordeel bestaat hierdoor niet meer voor deze ontmoetingen. Daardoor heeft de UEFA besloten nog maar één wedstrijd te spelen en niet twee. In deze gevallen betekent ‘to qualify’ dus eigenlijk: wie wint deze wedstrijd, ongeacht of er een verlenging of eventuele penalty’s komen?

Na verlenging

Dit is geen onbekend begrip voor de meeste wedders. Eindigt een knock-outwedstrijd gelijk, dan volgt er een verlenging van twee keer vijftien minuten. Je kunt dus wedden op de winnaar na verlenging. Dit is wel een lastige, omdat het heel erg specifiek is. Je gaat er daarmee vanuit dat het (over twee wedstrijden) gelijk staat en dat een van de twee clubs de wedstrijd in dat extra halve uur gaat beslissen. Dat zijn twee grote aannames die je doet voor je voorspelling.

En toch is de kans groter geworden op een verlenging door de wijzigingen in de Europese toernooien, omdat er nog maar over één wedstrijd wordt gespeeld. Het is makkelijker na negentig minuten gelijk te staan dan over twee wedstrijden. Een voorbeeld: als Paris Saint-Germain en Atalanta Bergamo 1-1 gelijkspelen krijgen ze een verlenging. Voorheen moest het ook echt twee keer 1-1 worden. Een keer 0-0 en een keer 1-1 betekende dat één van de twee op basis van het gemaakte uitdoelpunt doorgaat.

Even een klein statistisch onderzoekje: in de achtentwintig knock-out-ontmoetingen van de laatste twee seizoenen in de Champions League gebeurde het eenmaal dat een verlenging beslissing bracht, nadat AS Roma en FC Porto tweemaal 2-1 hadden gespeeld vorig jaar. Op de afgelopen twee WK’s, waarin de knock-outfase maar over een enkel duel gespeeld wordt, gebeurde dat vijf keer in dertig wedstrijden. Verder werd het in de Champions League geen enkele keer penalty’s, terwijl dat op de wereldkampioenschappen acht keer voorkwam.

Na penalty’s

Dan komen we direct aan bij de laatste vorm van wedden op een winnaar van een toernooiwedstrijd: de strafschoppen. Geroemd en gevreesd door velen. Voor sommigen een grote tombola, voor anderen voer voor de wetenschap. Maar hoe dan ook: de meest spannende vorm van ontknoping. Zoals we hiervoor al zagen: het komt in enkele ontmoetingen vaker voor dat penalty’s de doorslag moeten geven, dan in dubbele ontmoetingen.

Let hierbij wel op: het is enorm lastig te wedden op de winnaar van een penaltyreeks, zeker als je van tevoren er niet eens zeker van kan zijn dat die er ook echt gaat komen. Daarnaast gebeurt het in een strafschopreeks nogal eens dat de underdog er met de zege vandoor gaat. Het voordeel: er staat je wel een mooie quotering te wachten als je besluit voor deze voorspelling te gaan.