Europa telt vele landen, maar niet elk land heeft dezelfde regels als het gaat om wedden. Diverse landen hebben een gereguleerde wedmarkt, waar andere daar (nog) geen wetgeving voor hebben ingesteld. In dit artikel zie je welke Europese landen een gereguleerde wedmarkt hebben of daar aan werken.
Verenigd Koninkrijk
Als eerste gaan we kijken naar een land met een van de grootste wedmarkten van Europa en wellicht de wereld. Het Verenigd Koninkrijk heeft al sinds 2005 een wetgeving waarbij het voor bookmakers mogelijk is toe te treden tot de Britse markt wanneer ze een licentie aanvragen bij de Gambling Commission. Dit is een transparant proces maar in de praktijk krijgen alleen de grotere wedkantoren ook daadwerkelijk een Britse licentie.
Denemarken
Inmiddels zes jaar geleden werd door de Deense overheid besloten dat de markt van de wedkantoren geliberaliseerd zou worden en gereguleerd. Sinds die tijd is de Deense markt een van de snelst groeiende van Europa. Er zijn negentien bookmakers met een licentie in het Scandinavische land. Het is de algemene verwachting dat Denemarken een nog grotere financiële groei tegemoet gaat, waar ook de wedkantoren van mee kunnen profiteren.
Italië
De Italianen besloten in 2010 over te gaan op een gereguleerde wedmarkt. In dat jaar werden de eerste licenties uitgegeven aan diverse aanbieders en sindsdien is de markt gestaag gegroeid. Vorig jaar werd besloten nog meer bedrijven toe te staan op de nationale gamemarkt.
Spanje
De Spanjaarden hadden lang een grote uitdaging qua wedden en dat is de aanwezigheid van de semi-autonome gebieden in het land, zoals Baskenland en Catalonië. Die gebieden willen andere manieren van regulering toepassen. In 2011 werd een oplossing gevonden voor dit probleem. Een jaar later zorgde de nieuwe Spaanse wetgeving voor een doorbraak doordat aanbieders een licentie konden aanvragen bij de Spaanse waakhond. Hierdoor werd de gereguleerde markt geopend in het Iberische land.
Duitsland
Onze oosterburen hebben een wedmarkt met een groot grijs gebied. Momenteel mogen alle wedkantoren hun diensten aanbieden aan Duitse consumenten, zolang ze maar niet gevestigd zijn in Duitsland en ergens in Europa een licentie hebben. Er is geen regulering op de Duitse markt, al is er al lang discussie in Duitsland of hier geen verandering in moet worden gebracht. Zo heeft zelfs de Europese Commissie erop aangedrongen om veranderingen toe te brengen aan de Glücksspielstaatsvertrag Volgens Bild kan de overheid hier anderhalf miljard euro aan belastingen mee ophalen.
Zweden
De Zweedse markt staat vanaf 1 januari 2019 volledig op zijn kop. Vanaf die datum wordt namelijk de Zweedse markt opengebroken en vrijgegeven voor andere aanbieders dan Svenska Spel, dat eigendom is van de staat. In november werd bekend dat inmiddels vijftien internationale aanbieders een licentie verworven hebben voor de gereguleerde Zweedse markt. Bedrijven uit het land zelf, zoals Kindred Group, Betsson en LeoVegas, krijgen nu een kans om in hun eigen land aan de slag te gaan.
Finland en Noorwegen
De Deense markt is dus volledig gereguleerd en ook Zweden is een stuk verder. De andere Scandinavische landen Finland en Noorwegen blijven hier nog bij achter. In beide landen is er maar één (op papier) legale aanbieder. In Noorwegen is dit Norsk Tipping en in Finland Veikkaus Oy. Gaan consumenten wedden bij andere (buitenlandse) aanbieders, dan overtreden ze in principe de wet. Desondanks worden er geen boetes uitgedeeld door de landen. Finland staat wel onder druk van de Europese Unie om de markt te openen voor andere aanbieders.
Tsjechië
De lijst met gereguleerde markten is ook langer geworden dankzij de nieuwe Tsjechische wetgeving, die in januari 2017 van kracht werd. Hierdoor krijgen buitenlandse aanbieders gevestigd in de Europese Unie de kans om bijna elke vorm van gokken legaal aan te bieden, zolang ze maar een licentie hebben. Het parlement noemde de wetgeving financieel eerlijk, maar hier hebben bedrijven als William Hill en GVC Holdings al hun vraagtekens bij gezet. Zo zou de belasting met 23 procent erg hoog liggen.
Roemenië
Online wedden is succesvol gereguleerd in Roemenië tijdens de afgelopen twee jaar. Inmiddels zijn er zestien bedrijven actief op de Roemeense markt. Elk jaar moeten de aanbieders een bedrag tussen de 6.000 en 120.000 euro betalen aan belasting. Er is wel kritiek van wedkantoren die belasting moeten betalen op eerder verkregen inkomsten. Hierdoor hebben grote namen als Bwin, Ladbrokes en William Hill geen Roemeense licentie aangevraagd.
Cyprus
Cyprus had tijdenlang een zeer slecht gereguleerde wedmarkt, maar sinds een aantal maanden is de nationale wedautoriteit gestart met een nieuwe licentieprocedure waardoor de markt efficiënter moet werken. Ongelicenseerde bedrijven komen op de zwarte lijst en mogen hun diensten niet aanbieden op het eiland. Bedrijven die wel een licentie krijgen moeten een Cypriotische domeinnaam gebruiken en alle transacties laten lopen via een lokale bank.
Portugal
Twee jaar had Portugal nodig om de wedmarkt volledig te reguleren met als uiteindelijke doel dat de Portugese consumenten konden gaan genieten van diverse vormen van wedden. Bedrijven als Bet365 en William Hill, die de Portugese markt verlaten hadden, toonden echter geen interesse om terug te keren in het Zuid-Europese land. Momenteel bieden maar drie bedrijven hun weddiensten aan in Portugal.
Griekenland
Volgens diverse rapporten zouden de Griekse consumenten veelvuldig aan weddenschappen doen, maar de markt is verre van op orde. In 2011 werden 24 tijdelijke licenties uitgedeeld maar hier is sindsdien niets meer van gecontroleerd of aangepast. Ook staat er niets gepland voor wanneer Griekenland de nationale markt weer gaat aanpassen. De Europese Commissie pleitte in 2016 voor een verruiming van de lokale wedmarkt maar de Griekse overheid deed het tegenovergestelde en verhoogde de wedbelasting, waardoor een gereguleerde markt verder dan ooit lijkt te zijn.
Polen
De Remote Gambling Association van de Europese Unie noemt de Poolse wedmarkt een van de minst ontwikkelde van Europa. In 2016 wilde de overheid nog suggesties van de Europese Commissie volgen om een meer efficiënte markt te creëren maar sinds die tijd zijn er geen stappen gezet om dat ook daadwerkelijk te bereiken. Een jaar later startte een licentieprocedure maar dat heeft nog geen duidelijk effect gehad. Ook worden de hoge belastingen niet aangepakt waardoor grote aanbieders als William Hill, Bet365 en Betfair de Poolse markt verlieten.
Nederland
En dan als laatste Nederland zelf. Momenteel is er nog geen gereguleerde markt maar er ligt een voorstel bij de Eerste Kamer om dit aan te pakken en een nieuwe wetgeving te krijgen op het gebied van kansspelen. Meer over het wetsvoorstel staat in een eerder artikel op deze website over de Wet Kansspelen Op Afstand (KOA).