Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Premier Schoof helder: “Kansspelen ontmoedigen”

Rico Veldkamp Rico Veldkamp

Premier Dick Schoof gaf tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen aan dat het nieuwe kabinet kansspelen wil ontmoedigen. Dit betekent een koerswijziging ten opzichte van het eerdere kansspelbeleid, dat vooral gericht was op consumentenbescherming, verslavingspreventie en het bestrijden van fraude.

Schoof benadrukte dat de vertraging van de kansspelbelasting niet bedoeld is om de sector te stimuleren. Deze beleidswijziging kan in de toekomst vorm krijgen, mogelijk na de evaluatie van de Wet Kansspelen op afstand. Meer details worden op 10 oktober verwacht.

Ontmoediging van kansspelen hogere prioriteit

Tijdens evaluaties van de Wet Kansspelen op afstand is al gesuggereerd dat deze doelstellingen misschien breder moeten worden opgesteld. De opmerking van Schoof kan wijzen op een wijziging in het beleid na deze evaluatie.

Schoofs opmerkingen, gemaakt na een vraag van Kamerlid Stephan van Baarle (DENK), benadrukken dat het kabinet kansspelen wil ontmoedigen. Van Baarle vroeg waarom de BTW op sport is doorgevoerd, terwijl de kansspelbelasting afweek van het hoofdlijnenakkoord. Schoof antwoordde dat er weerstand uit de sportsector was, omdat sportfondsen afhankelijk zijn van kansspelen.

Hij benadrukte dat het niet de bedoeling is om de kansspelsector te bevorderen:

“We willen kansspelen ontmoedigen, laat daar ook geen misverstand over bestaan.”

Toekomstige ontwikkelingen

Of deze nieuwe richting in het kansspelbeleid daadwerkelijk wordt doorgezet, zal mogelijk op 10 oktober duidelijk worden. Dan zal staatssecretaris Teun Struycken informatie geven over de uitvoering van moties die onder andere een verbod op online reclame voor kansspelen en op hoog risicovolle kansspelen voorstellen.