Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Specifieke weddenschappen die je kunt aangaan in bekerduels

Dirk Maas

Tussen al het competitievoetbal en Europees voetbal raken de nationale bekertoernooien wat ondergesneeuwd. Toch loont het wel degelijk om ook op binnenlandse bekertoernooien te wedden. Ze verschillen van reguliere competitieduels en bieden andere wedopties dan een doorsneewedstrijd in de competitie.

Hieronder volgen de specifieke weddenschappen die je kunt aangaan in bekerduels.

Welke waarde wordt er gehecht aan bekerwedstrijd?

Voordat je gaat inzetten op bekerduels is het van belang om te kijken in hoeverre clubs en trainers waarde hechten aan een nationaal bekertoernooi. Voor sommige clubs en trainers is het een hinderlijke onderbreking in de jacht op de landstitel of een Europese trofee. Dan moet je denken aan de topteams die hun prioriteiten leggen bij het landskampioenschap, de Champions League of Europa League. Niet zelden laten dergelijke teams nationale bekertoernooien links liggen uit financiële overwegingen. Duels in de Champions League en de Europa League zijn een stuk lucratiever.

Daarentegen zijn er ook clubs waarvoor de beker van levensbelang is. Teams die een kleurloos seizoen draaien kunnen hun seizoen alsnog cachet geven door ver te komen in het bekertoernooi. Ploegen die al weken in een belabberde vorm verkeren zien het bekertoernooi als een uitweg om uit een dip te komen. Niets voor niets geldt de nationale beker als de kortste en gunstigste route naar Europees voetbal.

Let daarom altijd op de intenties waarmee een club een bekerduel in gaat. Soms kijken trainers over een bekerduel heen en spreken ze zich meer uit over een competitieduel dat enkele dagen later volgt. Het komt ook regelmatig voor dat spelers die normaal op de reservebank zitten kort voor aanvang van een bekerduel plots veel lof toegezwaaid krijgen. Dat zijn meestal indicaties dat een trainer niet met zijn sterkst mogelijke opstelling aantreedt. Clubs die normaal kansloos zijn tegen een hoger aangeslagen ploeg zien hun kansen stijgen als niet de beste spelers opgesteld worden. De vermoedelijke opstellingen geven snel duidelijkheid over wat voor belang trainers toekennen aan een bekerduel.

Onbekende tegenstanders

De charme van de beker is dat dit toernooi open staat voor clubs uit verschillende divisies, van profclubs tot amateurploegen. Het komt vaak voor dat een amateurclub aan een profclub wordt gekoppeld. In sommige landen, bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, wordt er in de beginfase van het bekertoernooi een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de clubs op het hoogste en laagste niveau. De laagstgeklasseerde teams krijgen standaard een thuisduel toegewezen, de hoogstgerangschikte ploegen moeten altijd een wedstrijd op verplaatsing spelen.

Een match tussen een amateurclub, die thuis speelt, en een profploeg is lang niet altijd een uitgemaakte zaak. Meestal is de motivatie bij de profs ver te zoeken: een onbekende tegenstander, met een misschien mindere grasmat, geen supporters die zijn meegereisd en het voornaamste doel in een wedstrijd tegen de mindere goden is eerder blessurevrij blijven dan winnen. Voor clubs uit de lagere echelons is het tegenovergestelde van kracht: extra motivatie omdat een grote club op bezoek komt, luidkeels toegejuicht worden door de lokale aanhang en een fysieke strijd om een afstraffing te voorkomen.

Verrassingen doen zich ieder seizoen wel voor. Soms komt een club die op een lager niveau acteert heel ver en bereikt het de kwartfinale, halve finale of zelfs de finale. Deze eeuw kwam het bijvoorbeeld in het Duitse bekertoernooi drie keer voor dat teams uit de tweede of derde divisie de finale van de DFB-Pokal haalden. Frankrijk spant, wat betreft Europese topcompetities, de kroon: in de afgelopen twintig jaar haalden vijf tweedeklassers, één derdeklasser en één vierdeklasser de finale. Ook dit jaar staat er een niet-Ligue 1-team in de finale van de Coupe de France aangezien derdeklassers Chambly en Les Herbiers elkaar in de halve finale treffen.

Verschillende opzet bekertoernooien

Er is niet een uniforme opzet voor elk nationaal bekertoernooi. Ieder land kent zo zijn eigen tradities. Het meest gebruikelijke is dat een bekerduel over één duel wordt gespeeld. Is zo’n wedstrijd niet na negentig minuten beslist, dan volgen verlengingen. Staat het na 120 minuten nog gelijk, dan moeten er strafschoppen aan te pas komen.

Van de top vijf Europese competities vormen Spanje, Engeland en Italië de uitzondering. Bij de Coppa Italia worden de halve finales over een thuis- en uitduel gespeeld, de overige rondes gaan over één wedstrijd. In de FA Cup wordt er in geval van een gelijkspel na 90 minuten niet verlengd, maar een replay gespeeld. De club die eerst een uitduel speelde, werkt in de replay een thuisduel af. Vanaf de kwartfinale is de replay-regel niet meer van toepassing in de FA Cup. Dan is het gebruikelijke format van toepassing: verlengingen of penalty’s indien een wedstrijd geen winnaar in de reguliere speeltijd kent.

In Spanje stromen de clubs uit de Primera División in de vierde ronde, waarin er nog 32 teams over zijn, in. Vanaf de vierde ronde tot en met de halve finale gaan de Copa del Rey-duels over een thuis- en een uitwedstrijd. Mochten teams over twee duels evenveel gescoord hebben, dan geldt het principe van Europese duel: ‘uitgescoorde goals tellen dubbel’. Zijn uitgoals niet van toepassing in geval van een gelijke stand dan moeten er strafschoppen aan te pas komen.

Het voordeel voor de Spaanse topteams is dat ze een bekerduel na één duel kunnen beslissen door de eerste wedstrijd met grote cijfers te winnen. In de return kunnen dan de reserves worden ingezet in een duel om des keizers baard. Een ander voordeel is dat een nederlaag niet fataal hoeft te zijn. Die kan immers recht worden gezet in de terugwedstrijd.
Met het oog op wedden volgt hier bijvoorbeeld uit dat het interessant kan zijn om op Overs in te zetten in de eerste wedstrijd, en eventueel op een verrassing in de returnwedstrijd.

Engelse topclubs zijn, naast de FA Cup, actief in de Premier League, een Europees clubvoetbaltoernooi en de League Cup. Vanwege die vele duels hanteren managers een rotatiesysteem. Een replay-duel komt bijna nooit gelegen en daarom wordt vaak niet voor de vaste basiself gekozen. Ook hier is het slim om een weddenschap op de underdog in elk geval te overwegen.

Specifieke weddenschappen

Bekerduels zijn van een andere orde dan competitiewedstrijden. In een competitieduel staat de uitslag vast na de reguliere speeltijd. Bij bekermatchen is dat lang niet altijd het geval. Daarom zijn er extra wedopties in vergelijking met een competitieduel. Te denken valt aan ‘to win in extra time’ en ‘to win on penalties’. Zeker in uitduels tegen clubs uit lagere divisies hebben topteams regelmatig moeite om een duel over de streep te trekken. Soms vindt winst pas plaats in de verlengingen of na strafschoppen. Duels als deze lenen zich bij uitstek om een dergelijke bet te plaatsen.

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om voor de klassieke 1×2 te gaan. Een meer interessante optie dan normaal is een gelijkspel, omdat bekerduels voor de topclubs meestal als een verplicht nummer aanvoelen en de motivatie minder is dan bij een competitiewedstrijd. Bij lager ingeschaalde teams komen juist extra krachten los. Deze ploegen zijn er op gebrand om het duel zo lang mogelijk op een gelijke stand te houden en willen het op verlengingen of, nog liever, strafschoppen laten aankomen. Negentig minuten lang vol voor de winst gaan is minder kansrijk dan stug verdedigen.

‘De winst is heilig’, dat credo is natuurlijk ook van kracht in het bekertoernooi. Je hoeft niet met veel goals verschil te winnen, als je maar doorbekert. Als met een minimale inspanning een maximaal resultaat bereikt kan worden, zullen topclubs dat zeker niet nalaten. Daarom moeten Unders ook in de gaten worden gehouden.

Bij bekerduels tussen clubs waarin het niveauverschil op voorhand groot lijkt te zijn, zie je van tijd tot tijd een bepaald patroon zich afspelen: het team van een lager niveau houdt lang stand maar moet, naarmate de krachten wegvloeien aan het eind van de wedstrijd, zich toch nog gewonnen geven. Het loont in zo’n geval om in te zetten op het topteam dat de tweede helft wint. De odds zijn in een dergelijk geval hoger dan in geval van een reguliere overwinning.

Tot slot bieden bookmakers de mogelijkheid om te wedden op de winnaar van het bekertoernooi, de zogeheten ‘outright bet’. Ook in het geval van de eindwinnaar moet gelet worden op zaken als ‘waar liggen de prioriteiten van een team’, ‘kaliber van de tegenstander’, ‘uit- of thuisduel’. Een eindwinnaar voorspellen is minder gemakkelijk dan één bepaald duel. De hogere odds ten opzichte van één specifieke wedstrijd maken het mogelijk wel aanlokkelijker om een bet te plaatsen.