Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sportbonden woest vanwege hoger risco matchfixing door fout in nieuwe kansspelwet

Tim Giesbers

De nieuwe wet Kansspelen op Afstand (KOA) is vorige week, op 1 april, ingegaan en er blijkt een fout in de wet te zitten. Het blijkt dat signalen van matchfixing niet moeten worden doorgegeven aan sportbonden, maar aan de Financial Intelligence Unit (FIU) van de overheid. De sportbonden zijn hier boos over.

In de KOA staat dat aanbieders van sportweddenschappen een vermoeden van matchfixing moeten melden aan de wedstrijdorganisatie en de desbetreffende sportbond. Omdat de meeste aanbieders nu nog geen licentie hebben in Nederland, hoeven ze dat nu nog niet te doen.

Witwassen

Maar ook met de nieuwe wet, blijkt dit lastig. In de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWTF) is namelijk bepaald dat alles wat met witwassen te maken heeft, moet worden gemeld bij de FIU. Matchfixing heeft vaak te maken met het witwassen van geld en dus treedt die wet in werking voor de meldingsplicht aan de bonden aan bod komt.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, reageert tegenover de NOS: “De kans dat wij vatbaarder worden voor matchfixing is hiermee groter geworden.” Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF noemt deze restrictie een ‘enorm probleem voor de sport’.

Informatie

Het is namelijk niet helemaal duidelijk hoe goed de FIU een signaal oppakt. De dienst zelf vindt dat het ‘een uitstekende uitgangspositie heeft om meldingen omtrent matchfixing grondig te onderzoeken’. Maar wel zegt de FIU erbij dat signalen voor matchfixing niet altijd met spoed kunnen worden opgepakt.

En als een signaal wordt opgepakt en onderzocht, dan betekent dit ook niet direct dat de sportbond daarna alsnog wordt ingelicht. Alleen als na onderzoek blijkt dat er ‘voldoende grond is om een transactie verdacht te verklaren’ mag de informatie gedeeld worden met de politie. Die maakt vervolgens de beslissing wat met een sportbond gedeeld wordt.

Mondjesmaat

Volgens De Jong wordt het lastiger matchfixing aan te pakken: “Wij kunnen voorlichten, wij kunnen reglementen maken, wij kunnen tuchtrechtelijk handhaven. Maar concrete signalen en meldingen, dat is het allerbelangrijkste. We krijgen die nu mondjesmaat. En dat lijkt alleen maar moeilijker te worden met de nieuwe wetgeving.”

Sander Dekker is als minister van Rechtsbescherming verantwoordelijk voor de nieuwe wet. De KNVB, tennisbond KNLTB en NOC*NSF hebben een brandbrief aan hem bestuurd. Ook zijn er vragen vanuit de politiek, van de SP en de ChristenUnie. Zij willen eventueel zelfs de datum opschorten waarop de eerste licenties actief worden, momenteel nog vastgelegd op 1 oktober.