De kansspelbelasting in Nederland gaat tijdelijk omhoog. Het gaat om een stijging van 1,1% naar een totaal van 30,1%. De regering heeft dit als voorstel opgenomen in het Belastingplan 2018.
Compensatie voor uitstel wetsvoorstel
Oorzaak van deze verhoging is de vertraging rondom de inwerkingtreding van het wetsvoorstel kansspelen op afstand (KOA). De extra 1,1% is bedoeld ter compensatie van de gemiste inkomsten voor de staat door die vertraging. Het voorstel is om het tarief zes maanden na de inwerkingtreding van KOA weer terug te brengen naar 29%. De Kansspelautoriteit zou deze zes maanden ook nodig hebben om veranderingen door te voeren naar aanleiding van de invoering van KOA.
Wat is KOA?
Door KOA kunnen buitenlandse online aanbieders zich aanmelden voor een Nederlandse goklicentie, om zo onder bepaalde voorwaarden hun spellen te kunnen aanbieden op de Nederlandse markt. De wetswijziging dient ter bescherming van de spelers en ter modernisering van de verouderde bestaande wetgeving, die tientallen jaren geleden werd gemaakt en geen rekening hield met online aanbieders.
Velen beschrijven online gokken in de huidige situatie als een ‘grijs gebied’ en ‘gedoogbeleid’, maar de formele positie van de Kansspelautoriteit is dat online kansspelen in Nederland illegaal zijn als er geen licentie uit ons land is vergeven. Slechts een beperkt aantal aanbieders heeft zo’n Nederlandse licentie, zoals de Staatsloterij, Lotto en Runnerz.
Vertraging ontstaan
In de zomer van 2016 keurde de Tweede Kamer het nieuwe wetsvoorstel goed. De verwachting was toen dat het ook snel door de Eerste Kamer zou komen, maar tot op heden is dit nog niet gebeurd. De oorzaak hiervan ligt deels in vragen over details van het voorstel. Daarnaast hebben de langdurige formatiebesprekingen – die nu al een half jaar bezig zijn – tot een zekere politieke impasse geleid.
Volgens de meest optimistische schattingen treedt KOA op 1 juli 2018 in werking. Dit zou betekenen dat de tijdelijke verhoging van de kansspelbelasting op 1 januari 2019 weer zou kunnen worden teruggeschroefd naar 29%. Er bestaat echter een kans dat de wetswijziging nog meer vertraging oploopt, waardoor ook de verhoging van het belastingtarief langer in stand blijft.