Nationale bekertoernooien worden vaak omschreven als de kortste route naar Europees voetbal. Denk bijvoorbeeld aan de KNVB Beker of League Cup waarin doorgaans zes duels winnend afsluiten voldoende is voor een Europees ticket. Niet alleen voor veel clubs is bekervoetbal aantrekkelijk, ook voor wedders kunnen bekerwedstrijden heel lucratief zijn.
Omdat bekerduels een andere aard hebben dan reguliere competitiewedstrijden bieden online bookmakers behalve de doorsnee wedmogelijkheden ook andere niet alledaagse wedopties aan. In dit artikel komen de tips voor hoe je kunt winnen met wedden op bekerwedstrijden aan bod.
Beker: prioriteit of belemmering?
Niet elke club kijkt reikhalzend uit naar een bekerduel. Met name voor topclubs kunnen bekerwedstrijden ‘onnodige ballast’ zijn in de jacht op de landstitel en Europees succes. Bovendien speelt mee dat bekerduels voor topclubs, in tegenstelling tot Europese duels, nauwelijks financieel aantrekkelijk zijn.
Het is daarom belangrijk dat je, voordat je gaat wedden op bekerduels, kijkt in hoeverre bekerduels prioriteit hebben voor teams en trainers. Vaak laten trainers een paar dagen voor een bekerwedstrijd doorschemeren of ze met hun sterkste opstelling aantreden. Als een coach in een persconferentie of interview meldt dat de weekendwedstrijd belangrijker is dan een midweeks bekerduel is dat vaak een indicatie dat zijn ploeg grotendeels met reserves aantreedt.
Clubs voor wie de beker van levensbelang kan zijn
Tegenstanders die zich normaal gesproken kansloos wanen tegen topclubs zullen motivatie putten uit het feit dat topteams niet zo veel waarde hechten aan bekerduels. Vaak valt uit informatie op clubsites of sites van kranten of tijdschriften en het actuele overzicht van geblesseerde spelers op te maken met wat voor intentie en opstelling een ploeg een bekerduel ingaat. Sommige trainers zullen het niet aandurven om een pas herstelde basisspeler in een bekerduel zijn rentree te laten maken.
Er zijn clubs die juist opleven bij het spelen van bekerduels. Dit zijn voornamelijk de ploegen die in de competitie kansloos zijn voor een plaats in de subtop en geen last hebben van degradatiezorgen. Ook voor teams die in de competitie al tijden hopeloos uit vorm zijn, kan het bekertoernooi een ideale manier zijn om een einde te maken aan de vormcrisis. Bekerduels zijn wedstrijden bij uitstek om kleur te geven aan een seizoen.
Met een beetje gunstige loting kunnen sommige clubs ver reiken en zodoende Europees voetbal afdwingen. De stelling dat bekervoetbal de kortste route naar Europees voetbal is, gaat in sommige gevallen zeker op.
Handicap wedden: wedden op de favoriet
Een topploeg die niet met zijn sterkste opstelling aantreedt, hoeft niet per se een verzwakking te zijn. Indien een selectie zeer breed is en er genoeg gelijkwaardige vervangers voorhanden zijn, valt het in de praktijk nogal mee met het ‘kwaliteitsverlies’ als er niet met de basiself wordt gestart. Bovendien zullen de spelers die doorgaans reserve staan, zich willen bewijzen tegenover de coach.
Omdat er in de beginfase van een bekertoernooi clubs van allerlei niveaus actief zijn, is het krachtsverschil (ongeacht in welke opstelling een ploeg uit de top van het professionele niveau speelt) doorgaans enorm groot. Zeker in de eerste of tweede ronde van een bekertoernooi komt het vaak voor dat teams uit lagere divisies of zelfs amateurclubs worden gekoppeld aan een topclub.
Handicap wedden is een manier om duels tussen profclubs en teams van een veel lager niveau enerverender te maken. De quoteringen bij een gangbare 1 X 2 weddenschap zijn vaak zo laag dat ze nauwelijks winstgevend zijn. De quoteringen bij handicap wedden zijn aanmerkelijk hoger. Bij handicap wedden geef je de favoriet een virtuele achterstand van 0-1 of 0-2, aangeduid als ‘-1’ of ‘-2’. In geval van ‘-1’ win je de weddenschap als de favoriet met twee goals verschil wint. Voor ‘-2’ geldt dat de favoriet met drie goals verschil moet winnen om de weddenschap succesvol te laten zijn.
Handicap wedden: wedden op de underdog
Anderzijds kan het voorkomen dat een ‘B-opstelling’ van een ploeg die favoriet is om een bekerduel te winnen daadwerkelijk een verzwakking is. Zeker in uitduels tegen een op papier mindere ploeg kunnen factoren meespelen waardoor de underdog stunt of in de buurt komt van een sensatie. Factoren kunnen zijn een mindere grasmat, een tegenstander waar een topploeg niets van af weet en veel strijd bij de underdog omdat voetballers zich in de kijker willen spelen.
In een dergelijk geval kan het lonend zijn om bij het handicap wedden te gaan voor de underdog. Je wedt dat de underdog de wedstrijd wint met handicap. Je geeft de op papier mindere ploeg een voorsprong van 1-0 of 2-0. Deze weddenschappen zijn succesvol indien de favoriet respectievelijk niet met twee of drie goals verschil wint.
Soms blijft een stunt net uit en wint de favoriet met één goal of twee doelpunten verschil. In dat geval kun je bij de wedoptie ‘Wie wint de wedstrijd met handicap’? voor een gelijkspel gaan. Je plaatst dan een bet op ‘X(+1)’ of ‘X(+2)’. Je wint deze weddenschappen als de favoriet respectievelijk met één of twee goals wint.
Andere weddenschappen die zich specifiek lenen voor bekerwedstrijden
Kenmerkend voor bekerduels is, in tegenstelling tot competitieduels, dat een uitslag niet altijd na de reguliere speeltijd vast hoeft te staan. Vandaar dat er extra wedmogelijkheden zijn ten opzichte van het wedden op competitiewedstrijden. Dit zijn bijvoorbeeld ‘to win after extra time’ en ‘to win on penalties’. Soms slagen clubs uit lagere divisies er heel lang in hun defensies potdicht te houden. Topteams lukt het dan pas na verlengingen of strafschoppen een wedstrijd te winnen.
Het is niet ongebruikelijk dat er in de eerste rondes van een nationaal bekertoernooi monsterscores worden neergezet. In sommige gevallen halen profclubs de dubbele cijfers tegen ploegen van een lager niveau. Wedden op meer dan 4.5 of 5.5 goals is daarom een aan te bevelen wedoptie.
Niet ieder bekertoernooi kent dezelfde opzet. In sommige landen gaan bekerduels niet over één duel en bestaan bekerwedstrijden uit een thuis- en uitwedstrijd. Het komt regelmatig voor dat een topclub in het eerste duel met zulke ruime cijfers wint dat de return in feite nergens meer om gaat. Topclubs stellen in de return hun tweede keus op in de wetenschap dat de buit binnen is en een kleine nederlaag kan worden ingecalculeerd. Vanwege deze aard van bekerduels over twee wedstrijden kan het aanlokkelijk zijn om op Overs in te zetten in het eerste duel en op een zege van de underdog in het tweede duel.
Behalve het inzetten op Overs bestaat er tevens de mogelijkheid om een weddenschap te plaatsen op Unders. Deze vorm van wedden kun je gebruiken bij duels waarin met niet veel goals verschil gewonnen wordt. Dit zijn wedstrijden waarin de krachtsverschillen tussen teams groot zijn, maar niet zo groot dat er een grote score wordt neergezet. Vaak wint een ploeg uit de hoogste divisie, maar gaat deze ploeg niet voluit omdat er nog een competitieduel een paar dagen later wacht. Denk bijvoorbeeld aan ploegen uit de Eredivisie of Premier League die hun krachten willen sparen in de KNVB Beker of League Cup om zo in het weekend er weer tegen aan te kunnen in de competitie.
Een vaak terugkerend patroon in bekerduels is dat op papier mindere teams door veel fysieke strijd lange tijd gelijke tred kunnen houden met een topclub, maar dat de krachten wegvloeien naarmate het einde van het duel in zicht komt. Topteams slaan in dergelijke duels op het laatst toe aangezien de betere conditie het verschil gaat maken. De wedmogelijk ‘inzetten op winst in de 2e helft van de topclub’ is daarom aan te bevelen omdat de quoteringen voor deze weddenschap hoger zijn dan een reguliere overwinning.
Tot slot is er de ‘outright’-weddenschap, dat wil zeggen het wedden op de winnaar van het bekertoernooi. Hier speelt weer mee dat je moet letten op het belang dat spelers en trainers hechten aan de beker, de gunstige of zware tegenstanders en vorm van de dag. Uiteraard is het lastiger om van tevoren de winnaar van een toernooi te voorspellen dan de winnaar van een competitie. Daar staat tegenover dat de quoteringen voor de outright bekerwinnaar vele male hoger zijn.
Anticiperen op mogelijke verrassingen in de beker
Bekerduels kunnen bol staan van de verrassingen. Topclubs die niet veel waarde hechten aan een nationaal bekertoernooi laten niet hun eerste keus opdraven. In de regel betekent het opstellen van een ‘B-elftal’ vaak een verzwakking. Op papier mindere opponenten zien hun kans schoon als ze vernemen dat niet de sterkste ploeg van een team aantreedt waartegen ze normaal gesproken vaak verliezen.
Zeker bij thuisduels van underdogs kunnen onverwachte krachten loskomen. Gesteund door een fanatiek thuispubliek en en een tegenstander die veel fysieke strijd levert, zullen topclubs zich niet altijd als een vis in het water voelen bij het bezoek aan een underdog.
Bovenstaande zaken kunnen verrassingen bij bekerduels in de hand werken. Met de tips in dit artikel kun je anticiperen op mogelijke bekersurprises. Slaag je daarin, dan kunnen toernooien als de KNVB Beker, FA Cup en League Cup zeer lucratief zijn om op te wedden.