Het Tsjechische ministerie van Financiën heeft aangekondigd te gaan starten met een nieuw zelfuitsluitingssysteem. Dit besluit is genomen om consumenten in Tsjechië de mogelijkheid te geven zichzelf te kunnen blokkeren voor toegang tot de diensten van kansspelaanbieders.
Het register werd op dinsdag 15 september gelanceerd als proefproject. Vanaf deze dag konden spelers zich direct aanmelden voor de zelfuitsluiting. Deden ze dit, dan zijn ze per direct uitgesloten van deelname aan kansspelen van fysieke wedkantoren en online aanbieders.
Verplicht
Alle aanbieders van kansspelen die een vergunning hebben om in Tsjechië hun diensten aan te bieden, worden verplicht zich aan te melden bij het systeem. Ze moeten direct de toegang tot hun diensten blokkeren voor consumenten die zichzelf hebben ingeschreven.
Kansspelaanbieders moeten controleren of een persoon die toegang wil krijgen tot hun aanbod zich heeft aangemeld bij het register. Spelers die in het register staan, kunnen niet deelnemen aan kansspelen of een gebruikersaccount opzetten bij een gelicenseerde aanbieder.
Afgezien van spelers die zich vrijwillig aanmelden voor de regeling, kunnen mensen ook door een ander aan het register worden toegevoegd als ze worden behandeld voor wedgerelateerde problemen, failliet worden verklaard of een uitkering ontvangen van de Tsjechische staat.
Uitkeringsgeld
Alena Schillerová, minister van Financiën, beloofde in november dat het systeem medio 2020 operationeel zou zijn. Ze zegt nu: “Dankzij dit systeem zal het niet langer mogelijk zijn dat uitkeringsgeld in speelautomaten terechtkomt, zoals helaas nog steeds vaak het geval is.”
“De lancering van een systeem dat kwetsbare groepen of pathologische deelnemers aan kansspelen kan uitsluiten van de verleiding van kansspelen, zal niet alleen hen helpen. Ook hun families en naasten worden geholpen door een dergelijk systeem.”
Stappen
De zelfuitsluiting is stap twee van drie stappen om gokproblemen in Tsjechië aan te pakken. Afgelopen juni lanceerde het land zijn analytische module van het kansspelinformatiesysteem (AISG). Deze verzamelt gegevens van aanbieders om de regelgevingsstrategie op de markt te ondersteunen.
In de derde fase van dit proces zal het ministerie van Financiën samenwerken met andere overheidsinstanties om in de toekomst interne processen te ontwikkelen om wedgerelateerde problemen aan te pakken.