Het Verenigd Koninkrijk heeft als meest recente lidstaat van de Raad van Europa de handtekening gezet onder het Verdrag tegen de Manipulatie van Sportcompetities, beter bekend als het Macolin-akkoord. De handtekening werd gezet door Mims Davies, Minister van Cultuur, Media en Sport. Hiermee werd het Verenigd Koninkrijk het 34e land van de Raad van Europa die dit deed.
De Raad van Europa besloot in 2014 om dit akkoord te gaan tekenen. Het verdrag is het enige legaal bindende geraamte dat matchfixing tegengaat. Het biedt definities over wat precies onder de manipulatie van sportcompetities verstaan wordt en maakt ook duidelijk welke processen de landen in de Raad van Europa kunnen gebruiken om matchfixing tegen te gaan.
Integriteit
Davies is blij zijn handtekening te hebben gezet. “Matchfixing is een reële bedreiging voor de integriteit van de sport. Het is een misdaad die toeschouwers berooft van het genoegen om een betrouwbare competitie te bekijken”, zei ze over het verdrag. “Ik heb er vertrouwen in dat we een goed systeem hebben om matchfixing tegen te gaan. Het is een internationaal probleem en we kunnen het alleen bestrijden door met meerdere landen samen te werken.”
Gabriella Battaini Dragoni, vice-secretaris generaal van de Raad van Europa, voegt toe: “Ik verwelkom de handtekening van het Verenigd Koninkrijk hartelijk onder dit verdrag. Het is het enige legaal bindende instrument tegen matchfixing, illegaal wedden, slecht bestuur, handelen met voorkennis, belangenconflicten en het gebruik van clubs als shell-ondernemingen.”
“Dit is een duidelijke verplichting die het Verenigd Koninkrijk aangaat om samen met andere landen de integriteit van de sport te beschermen”, besluit Dragoni. Richard Watson, directeur handhaving en informatie van de Gambling Commission, is erg blij met de beslissing van zijn overheid. “Het laat onze verbondenheid zien om internationaal samen te werken en manipulatie in de sport terug te kunnen dringen. Zo beschermen we de integriteit van sport en wedden.”
Ratificeren
Het Macolin-akkoord is ondertekend door 34 landen en geratificeerd door Noorwegen, Portugal en Oekraïne. Er is een bepaling in opgenomen wat de definitie is van illegaal wedden. Dat is volgens het verdrag ‘elke sportwedactiviteit waarvan het type of de aanbieder niet toegestaan is volgens de wet in het land waar de consument zich bevindt’.
Volgens Malta betekent deze bepaling dat veel licentiehouders binnen Europa buiten de wet gesteld worden. Het heeft daardoor andere landen opgeroepen het akkoord niet te ondertekenen. Hierdoor is het verdrag momenteel weinig waard want eerst moeten vijf landen van de Raad van Europa het verdrag ratificeren, wat er momenteel drie zijn. Tot die tijd is er nog geen wetgeving door het akkoord.