De dubbele kans, in het Engels Double Chance genaamd, is een populair soort weddenschap. In dit artikel kijken we naar wat een dubbele kans precies is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je deze bet op strategische wijze kunt gebruiken.
Wat is de dubbele kans?
Bij een dubbele kans zet je tegelijk in op meerdere resultaten. Het is daarmee een uitbreiding van de reguliere 1X2-weddenschap, waarbij je voorspelt dat team 1 wint, de wedstrijd gelijk eindigt of team 2 wint. Het verschil met een standaard 1X2-bet, is dat je bij de Double Chance twee resultaten kunt kiezen.
De meest gekozen variant binnen de dubbele kans, is een combinatie van winst voor één team en een gelijkspel. Zo kun je inzetten op de Double Chance 1X, of de Double Chance X2. Het is ook mogelijk om te voorspellen dat één van de twee teams zal winnen. Dit doe je met de dubbele kans 12 (lezen als één, twee).
Voorbeeld: Arsenal speelt tegen Liverpool. Als je nu inzet op de dubbele kans 1X, krijg je uitbetaald bij een zege van Arsenal of een gelijkspel. Voorspel je de X2, dan verdien je geld met een gelijkspel of de zege van Liverpool. Met een dubbele kans 12 tenslotte krijg je uitbetaald indien één van beide teams wint (en dus niet bij het gelijkspel).
Geschikt voor voetbal
Het is mogelijk om de dubbele kans in allerlei sporten te gebruiken, waarbij de voorwaarde wel is dat de wedstrijd ook in een gelijkspel kan eindigen.
Deze weddenschap is specifiek populair en ook geschikt voor voetbalwedden. Een voor de hand liggende reden hiervoor, is dat er regelmatige verrassende uitslagen zijn in deze sport. Met name tussen teams die gelijkwaardig aan elkaar zijn, kunnen kleine details in de wedstrijd soms het verschil maken tussen bijvoorbeeld winst of een gelijkspel.
Voordelen dubbele kans
Wedden met de dubbele kans levert de wedder een aantal significante voordelen op. Het meest prominente, is dat je met de Double Chance meer kans hebt om te winnen.
Bij 1X2 heb je drie mogelijke resultaten. Door de krachtsverhoudingen zijn niet alle resultaten even waarschijnlijk, maar feit blijft dat een wedstrijd altijd op drie manieren kan eindigen. Met een dubbele kans dek je niet één, maar twee van de mogelijke resultaten af. Daarom heb je hiermee wiskundig gezien altijd een grotere kans om te winnen dan bij de standaard 1X2.
Een tweede voordeel is dat je dankzij de dubbele kans ook kunt wedden als je niet helemaal zeker van je zaak bent. Doordat je zo ook kunt wedden op wedstrijden die meerdere kanten op kunnen gaan, kun je meer volume draaien. En hoe meer goede weddenschappen je afsluit, des te meer winst je zult kunnen boeken.
Tenslotte is de dubbele kans ook een handige manier van risicobeperking. Deze weddenschap levert niet alleen meer kans op om te winnen, maar doet ook het risico op verliezen afnemen. Zo min mogelijk verliezen is in sportwedden minstens net zo belangrijk als zoveel mogelijk winnen, dus dit is een sterk voordeel.
Nadelen dubbele kans
Er kleven ook een paar nadelen aan het wedden middels de dubbele kans. Het belangrijkste nadeel is de lagere quotering dan bij de standaard 1X2. De bookmaker geeft je met de Double Chance een flink grotere kans om te winnen, en daardoor gaat ook de prijs omlaag. Hoe laag de quotering uitkomt is wel situatie-gebonden.
Als je bijvoorbeeld de dubbele kans wilt pakken op een team dat al favoriet is, dan zal de quotering flink onder de 2.00 uitkomen. Pak je echter de Double Chance op de underdog, dan kun je nog steeds vrij redelijke prijzen aantreffen.
Een tweede nadeel is dat de dubbele kans de wedder een beetje lui kan maken. Het is een makkelijke weddenschap om af te sluiten, zonder dat het perse nodig is om veel huiswerk te doen. Doordat meerdere resultaten winst opleveren, is het verleidelijk om vaak op de dubbele kans terug te grijpen, ook als er eigenlijk betere opties zijn.
Daarmee komen we gelijk uit bij ons derde en laatste nadeel, namelijk dat de Double Chance in principe niet vaak de beste value biedt. Hierbij gaat het dan om de verhouding tussen de verwachtingswaarde van uitkomsten, en de quotering die de bookmaker daarbij biedt. Mathematisch is het waarschijnlijk meestal beter om voor een andere bet te gaan dan de dubbele kans, simpelweg omdat deze op de lange termijn meer winst oplevert.
Als jij bijvoorbeeld denkt dat Team A 40% kans heeft om te winnen en de quotering op dat team is 2.00, dan is dat een goede weddenschap, ondanks het feit dat je vaker niet dan wel zult winnen. Als je de bet maar vaak genoeg herhaalt, zullen de winsten hoger uitpakken dan de verliezen.
Toch zullen mensen soms ook kiezen voor een dubbele kans in deze situatie. Die levert dan meer kans op om uitbetaald te krijgen, waarschijnlijk boven de 50%, maar door de lagere quotering is de value van de weddenschap minder, of zelfs negatief.
Strategie: wanneer en hoe gebruik je de dubbele kans?
De dubbele kans is een toegankelijke weddenschap, die door de grote winstkans ook veel spelplezier op kan leveren. Win je liever vaak wat minder dan soms wat meer, dan is het een goede optie voor je.
Weest je echter ook bewust van de nadelen die eraan kleven. Doe je best om geen gewoonte te maken van de Double Chance, en probeer te zoeken naar weddenschappen met meer value.
In algemene zin kun je daarnaast stellen dat je de dubbele kans gebruikt in wedstrijden waarvan de uitkomst onzeker is. Het kan in die wedstrijden logisch zijn om ‘op meerdere paarden in te zetten’. Daarnaast is het in een moeilijker te voorspellen wedstrijd zo dat de quoteringen op met name 1 en 2 vaak hoog zijn, waardoor ook de quotering voor de Double Chance niet te laag uitvalt.
De twee varianten van de dubbele kans, de 1X/X2 en de 12, gebruik je onder vrij verschillende omstandigheden.
Wanneer 1X/X2 – Voor deze variant van de Double Chance ga je wanneer je in principe denkt dat er een favoriet team is, maar de kans op een gelijkspel ook vrij groot is. Ook kun je voor 1X/X2 gaan als de kans op het gelijkspel het grootst is, maar één van de teams daarnaast een vrij redelijke kans heeft om te winnen.
Let op: als het team dat jij als favoriet ziet echt een grote kans heeft om te winnen, en de kans op het gelijkspel relatief klein is, dan is de Draw No Bet waarschijnlijk een betere optie. Hierbij krijg je uitbetaald bij winst van je team, en je inleg terug bij een gelijkspel. De quotering hiervan is hoger, dus des te meer de balans in je verwachting uitslaat richting winst van het team in plaats van het gelijkspel, des te eerder je voor de DNB zou moeten gaan.
Wanneer 12 – Deze variant van de dubbele kans wordt minder vaak gebruikt, maar is juist ook interessant. Je gaat voor de Double Chance 12 als je weinig scenario’s ziet waarin deze wedstrijd in een gelijkspel gaat eindigen.
Een logische situatie om hieraan te denken, is wanneer beide teams weinig baat hebben bij een gelijkspel. Daarvan is vaak sprake in de beslissende fases van toernooien/competities, zoals de laatste speelronde in de groepsfase van de Champions League of de laatste speeldagen in een competitie, dus dan wordt de 12-variant van de dubbele kans ook extra interessant.