Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de kampioen van het WK sprint en het WK allround schaatsen

Dirk Maas

Het schaatsseizoen is, ondanks het feit dat de Olympische Spelen ten einde zijn, nog niet afgelopen. Wie zijn de grote kanshebbers bij het WK sprint en WK allround  en op wie kun je het beste wedden?

Over het WK sprint en WK allround

Het wereldkampioenschap sprint wordt sinds 1970 gehouden. Tijdens het WK sprint zijn er twee afstanden, de 500 en de 1000 meter, die elk twee keer verreden worden. Degene met de minste totaalpunten mag zich de beste sprinter en beste sprintster ter wereld noemen. Dit jaar vindt het WK sprint op zaterdag 3 en zondag 4 maart plaats in het Chinese Changchun. De ijsbaan van Jilin, het decor van het WK sprint, ligt op tweehonderdtien meter boven zeeniveau. Wereldrecords hoeven derhalve niet te worden verwacht. Grote evenementen die eerder op de ijsbaan van Jilin werden gehouden zijn de Aziatische Winterspelen, de Aziatische (afstands-)kampioenschappen, het WK-junioren en Wereldbeker-wedstrijden.

Het eerste WK allround schaatsen voor mannen werd in 1889 in Amsterdam georganiseerd. Voor de vrouwen stond het WK allround in 1933 voor het eerst op het programma. De mannen rijden de 500 meter, 1500 meter, de vijf kilometer en de tien kilometer. De afstanden voor de vrouwen zijn de 500 meter, 1500 meter, drie kilometer en vijf kilometer. Aan de hand van de gereden tijden wordt het eindklassement opgemaakt. Het WK allround wordt dit jaar op 9, 10 en 11 maart gehouden. Het Olympisch Stadion in Amsterdam is de plaats van handeling. Voor het eerst sinds 2001 wordt er een WK allround in de open lucht gehouden.

De favorieten en outsiders voor de wereldtitels sprint

Vorig jaar zag het podium bij het WK sprint mannen er zo uit: wereldkampioen Kai Verbij, nummer twee Håvard Holmefjord Lorentzen en nummer drie Kjeld Nuis. Zij behoren – bij experts en de bookmakers – ook dit jaar tot de grote favorieten alhoewel Nuis meer een 1000 en 1500 meter-rijder is en op de 500 meter veel terrein moet prijsgeven. Topfavoriet is Lorentzen, die dit seizoen meerdere Wereldbeker-wedstrijden won op de 500 meter en bij de 1000 meter een vaste podiumklant was. Op basis van de tijden die op de Olympische 500 meter en 1000 meter werden gereden geldt Cha Min-kyu, de winnaar van Olympisch zilver op de 500 meter, als een grote kanshebber.

Lorentzen is iemand die op zowel de 500 meter als de 1000 meter wereldtop is. Schaatsers die op één van deze twee afstanden uitblinken, behoren tot de outsiders. Ronald Mulder is een echte 500 meter-specialist. Hij won vorig jaar bij het WK beide 500 meters. Op de 1000 meter haalde hij destijds een tiende en elfde plaats. Daarmee werd hij vierde in het eindklassement. Wat voor Mulder geldt, is ook van toepassing op Mika Poutala. Nico Ihle is op beide afstanden goed, maar heeft op het WK bijna altijd één mindere afstand. Mitchell Whitmore en Laurent Dubreuil rijden constant en halen vaak top tien-plaatsen, maar een plek in de top drie is meestal net te hoog gegrepen.

Bij de vrouwen is Nao Kodaira de titelverdedigster. Heather Bergsma veroverde vorig jaar zilver en Jorien Ter Mors brons. Kodaira werd Olympische kampioene op de 500 meter en behaalde een zilveren medaille op de 1000 meter. Zij is de torenhoge favoriet. Als je de tijden op de Olympische 500 en 1000 meter combineert is Jorien Ter Mors, op Nao Kodaira na, de beste sprintster, en een weddenschap op haar valt dan ook te ovewegen. Brittany Bowe maakt de top drie compleet. Kodaira is ongenaakbaar op de 500 meter: ze won alle Wereldbeker-wedstrijden waaraan ze meedeed. Op de 1000 meter was ze reeds vier keer de beste.

Heather Bergsma lijkt niet de vorm van vorig seizoen te hebben, toen ze vice-wereldkampioene sprint en wereldkampioene op de 1000 meter werd. In het totaalklassement van de Olympische 500 en 1000 meter kwam ze niet verder dan de zevende plaats. Vanessa Herzog, Karolína Erbanova, die brons won op de 500 meter, en Arisa Go bezetten plaats vier tot en met zes in dat Olympische totaalklassement. Russinnen Olga Fatkulina en Jekaterina Sjichova ontbraken tijdens de Spelen in Pyeongchang, maar reden zeer sterk in de Wereldbeker-wedstrijden over 500 en 1000 meter. Zij kunnen ook tot het leger aan outsiders worden gerekend.

De favorieten en outsiders voor de wereldtitels allround

Bij de mannen is het Nederland dat de klok slaat wat betreft wereldkampioenen allround, iets waar je bij het wedden zeker rekening mee kunt houden. Sinds 2012 won een Nederlander altijd het WK allround en die luisterde bijna altijd naar de naam Sven Kramer. De Olympisch kampioen op de vijf kilometer in Pyeongchang is ook dit jaar de te kloppen man. Zijn grootste concurrenten komen uit eigen land en Noorwegen. Patrick Roest werd vorig jaar tweede bij het WK en gaf dit jaar zijn Olympische debuut extra glans door zilver te winnen op de 1500 meter. Sverre Lunde Pedersen werd in 2016 vice-wereldkampioen en was dit jaar de drijvende kracht achter de Olympische titel van Noorwegen op de ploegenachtervolging.

Naast deze favorieten zijn er een aantal outsiders. Marcel Bosker werd, bij afwezigheid Kramer en Roest, dit seizoen Nederlands kampioen. Hij deed dat op indrukwekkende wijze door zowel de 1500 meter, vijf kilometer en tien kilometer te winnen. Met Olympische medaillewinnaars als Ted-Jan Bloemen, Olympisch kampioen tien kilometer en zilver op de vijf kilometer, en Bart Swings, al eens derde op het WK allround, moet eveneens rekening worden gehouden.

Bij de vrouwen verdeelden Ireen Wüst en Martina Sablikova de afgelopen tien jaar de titels. Wüst werd in die periode vijf keer wereldkampioene, Sablikova viermaal. Bij het WK van vorig jaar eindigde de Nederlandse als eerste en de Tsjechische als tweede. Nummer drie van het afgelopen WK werd Miho Takagi. De Japanse blonk dit jaar uit bij de Olympische Spelen. Ze won brons op de duizend meter, eindigde vlak achter Wüst als tweede op de 1500 meter en behaalde goud op de ploegenachtervolging.

Naast Wüst heeft Nederland nog twee troeven achter de hand. Zij zijn outsiders voor de wereldtitel. Antoinette de Jong werd vorig jaar vierde bij het WK allround en won bij de Olympische Spelen brons op de drie kilometer en zilver op de ploegenachtervolging. Annouk van der Weijden greep net naast een medaille op de vijf kilometer maar werd eerder dit seizoen Nederlands kampioen allround. Bij dat NK waren Wüst en De Jong niet aanwezig. Van der Weijden imponeerde door drie van de vier afstanden te winnen. Rusland heeft de beschikking over twee schaatssters die ver zouden kunnen komen op het WK allround. Olga Graf en Natalja Voronina behaalden vorig jaar de vijfde en zesde plaats bij het WK.

Weersomstandigheden en tijden

Sven Kramer mag dan de grote favoriet voor de wereldtitel zijn, er is één ding waarop hij geen invloed heeft en dat is het weer. Voor een WK allround dat indoor gehouden wordt, geldt dat de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn. Bij WK’s in de open lucht spelen de weerselementen mogelijk wel een rol. Onverwachte temperatuurverschillen, plotselinge sneeuw- of regenbuien of een draaiende wind kunnen voor sommige schaatsers en schaatssters roet in het eten gooien.

Dertig jaar geleden bijvoorbeeld werd Eric Flaim wereldkampioen omdat hij in betere omstandigheden reed dan zijn concurrenten. Nadien haalde de Amerikaan nooit meer het podium bij een WK allround. Houd dus bij het wedden op het WK allround schaatsen de weerberichten en de starttijden van de schaatsers en schaatssters goed in de gaten, zodat je een beeld hebt in wat voor omstandigheden er gereden wordt.

Het WK sprint wordt in een andere tijdzone gehouden. In Changchun is het zeven uur later. In Nederland is het negen uur ‘s ochtends als in China wordt gestart met het WK. Dat is een punt om rekening mee te houden als je wedt op de wereldkampioen sprint.