Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op half time/full time

Dirk Maas

Half time- en full time-weddenschappen wijken af van de gebruikelijke sportbets. Hoe gaat wedden op half time en full time in zijn werk?

Dubbel aspect

Wie de site van een online bookmaker raadpleegt, ziet dat er tal van mogelijkheden zijn om te wedden op een sportwedstrijd. Bij het merendeel van bijvoorbeeld voetbalweddenschappen wed je op één bepaald aspect van een duel. Je wedt dan bijvoorbeeld op het aantal corners of de einduitslag.

Half time- en full time-weddenschappen vormen een uitzondering. Bij een dergelijke bet is er sprake van een dubbele weddenschap. Je voorspelt welke club voor staat bij rust en daarnaast voorspel je ook welk team er uiteindelijk met de winst vandoor gaat. Wil een half time/full time-weddenschap succesvol zijn, dan moeten beide bets goed zijn.

Dat dubbele element lijkt de kansen op een geslaagde weddenschap te bemoeilijken, maar laat je daardoor niet afschrikken. Je hebt aan het eind van elk van beide helften steeds een aantal mogelijkheden: een één voor de thuisploeg die voorstaat of wint, een x indien aan het einde van een helft een duel gelijk eindigt of een twee voor het uitteam dat een voorsprong heeft of wint. Die drie mogelijkheden kunnen gecombineerd worden waardoor je, vanwege drie keer drie, negen wedopties hebt. Je hoeft, voor de duidelijkheid, niet aan te geven hoeveel goals er bijvoorbeeld worden gescoord. Het gaat puur om de stand aan het einde van een helft.

Welke sporten zijn geschikt voor halftime/fulltime weddenschappen?

Het antwoord daarop is: een heel groot aantal. De enige voorwaarde is dat het gaat om een sportwedstrijd die onderbroken wordt door tenminste één rustpauze. Voetbal is al genoemd, maar ook handbal, rugby, basketbal en American football zijn sporten die uitermate geschikt zijn voor half time/full time-weddenschappen.

Er zijn ook sporten waarin er zich meer dan twee rustpauzes voordoen. Dan gaat het om sporten als ijshockey en waterpolo waarin er niet met helften maar met kwarten wordt gewerkt. Die bieden vaak eveneens de mogelijkheid om een halftime/fulltime-weddenschap af te sluiten. Het verschil is dat je een bet moet plaatsen op de tweede rustpauze, het tweede kwart, en de stand aan het eind van het duel.

Hoge quoteringen

Half time- en full time-weddenschappen winnen meer en meer aan populariteit. Dat komt omdat de bookmakers vaak hoge quoteringen aanbieden voor deze vorm van weddenschappen. Odds van ruim boven de twintig en de dertig zijn niet ongewoon. Zulke quoteringen doen zich voor als je wedt dat het favoriete team met een achterstand de rust ingaat, maar in de tweede helft alsnog zegeviert.

Een dergelijke weddenschap is een 1/2 bet (thuisploeg staat voor bij rust, uitploeg wint het duel) of 2/1 (uitploeg heeft een voorsprong na de eerste helft, thuisploeg wint) bet. Daar valt, gezien de odds van soms wel meer dan twintig, het meeste geld mee te verdienen.

Niet elke wedstrijd kent een verrassend verloop. Het is aan te raden om meerdere weddenschappen op één duel te spelen. In dat geval wed je bijvoorbeeld op 1/1 (thuisploeg wint zowel de eerste als de tweede helft) en X/1 (gelijke stand na de eerste helft, thuisploeg wint). Je verdient weliswaar geen fortuin met een 1/1 of X/1 weddenschap, maar je hoeft met meerdere weddenschappen op één duel in sommige gevallen maar één van je bets juist te hebben om toch nog winst te maken. Dit komt omdat de odds zo hoog zijn.

Feyenoord – PSV: de half time- en full time-weddenschap in de praktijk gebracht

De theorie over de half time- en full time weddenschap kan het best worden uitgelegd aan de hand van een werkelijk gespeelde wedstrijd. Het duel tussen Feyenoord – PSV leent zich daarvoor. PSV eindigt doorgaans meestal hoger dan Feyenoord, maar heeft het traditiegetrouw lastig in De Kuip en wint daar niet vaak. Een dergelijke weddenschap wordt bij de bookmakers aangegeven door een cijfer voor de slash (/), het resultaat van de eerste helft, en een cijfer na de slash, de uitslag van de tweede helft.

Een 1/1 betekent dat Feyenoord zowel de eerste als tweede helft wint. Indien Feyenoord de voorsprong in de tweede helft niet verspeelt, is de winst van een 1/1 weddenschap binnen. Een X/1, houdt in dat de stand tijdens de rust gelijk is en Feyenoord in de tweede helft de zege in de wacht sleept. Dat patroon was te zien in de laatste drie thuisduels van Feyenoord in de Eredivisie. Een 2/1 wil zeggen dat PSV met een voorsprong de rust ingaat, maar dat Feyenoord in de tweede helft de achterstand ombuigt en alsnog wint.

Een 1/X houdt in dat Feyenoord voorstaat bij rust en dat PSV in de tweede helft gelijk maakt en het duel uiteindelijk ook geen winnaar kent. Een X/X geeft aan dat het duel tussen Feyenoord en PSV in beide helften onbeslist eindigt, twee keer een gelijkspel derhalve. Een 2/X betekent dat PSV, het uitteam. met een voorsprong de eerste helft afsluit. Om de 2/X te laten uitkomen, moet Feyenoord gelijk maken en moet het duel geen winnaar kennen.

Zoals eerder is aangegeven is de 1/2 weddenschap, net als de 2/1, de bet met de hoogste risico’s en daarom ook met de hoogste quoteringen. Feyenoord staat voor na de eerste vijfenveertig minuten, maar PSV trekt in de tweede helft uiteindelijk aan het langste eind. Een dergelijke situatie is in competitieverband al heel lang niet meer voorgekomen: in het seizoen 1981/1982 gebeurde het voor het laatst dat Feyenoord bij rust voor stond en dat PSV de achterstand in de tweede helft in een overwinning omzette.

Op gelijke hoogte staan bij rust, maar als uitploeg er met de zege van door gaan in de tweede helft. PSV deed dat meer dan eens dit seizoen in de Eredivisie, tien keer om precies te zijn. Een X/2 weddenschap op een duel van PSV kan dus lucratief uitpakken. Tot slot is er de 2/2: PSV komt op voorsprong in de eerste helft, gaat rusten met een voorsprong en behoudt die voorsprong in de tweede helft en wint derhalve het duel.

Voorbereiding bij het plaatsen van een half time- en full time-bet

Iedere competitie heeft ploegen die een verschillende manier van spelen hanteren. Sommige teams kunnen negentig minuten lang een wedstrijd domineren en de tegenstander helemaal zoek spelen. Andere clubs zijn meer afwachtend en laten hun opponent het spel maken om in de tweede helft, als de krachten bij de tegenstander wegvloeien, toe te slaan.

Om een half time- en full time-weddenschap aan te gaan, is het daarom van belang de speelstijl van beide clubs te analyseren. Welk team is in staat een tegenstander een volledige wedstrijd onder druk te zetten en daarmee snel weet te scoren en de voorsprong weet vast te houden? Welk team begint behoudend aan een wedstrijd en scoort vaker in de tweede helft dan in het eerste bedrijf? Atlético Madrid is dit seizoen in de Primera División een club die er een specialiteit van heeft gemaakt om, na een gelijke stand bij rust, in de tweede helft het duel in zijn voordeel te belissen. Dat gebeurde tot nu toe in acht van de vierentwintig gespeelde wedstrijden.

De speelstijl is niet het enige waar je op moet letten, de belangen van beide clubs moeten ook in ogenschouw worden genomen. Een club die moet winnen om aan kop te blijven in de Eredivisie, zal extra gemotiveerd zijn en zeer gebrand zijn op een zege. De kans is groot dat zo’n club met meer fanatisme dan gebruikelijk begint aan een duel. Het kan in een dergelijk geval lonend zijn om in te zetten op een voorsprong bij rust en uiteindelijke winst van de wedstrijd.