De Tennis Integrity Unit (TIU), verantwoordelijk voor de bestrijding van corruptie en matchfixing in de sport, heeft in het eerste kwartaal van 2019 21 meldingen binnengekregen. Dit is het laagste aantal meldingen in een kwartaal sinds de TIU startte met de bekendmakingen van de integriteitsmeldingen in 2015.
Het totaal voor de maanden januari, februari en maart 2019 betekent een flinke daling in meldingen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, toen het om 38 meldingen ging. Zeker in vergelijking met de laatste drie maanden van 2018 is 21 erg weinig, want destijds werden 77 meldingen gedaan bij de TIU.
Oorzaak
De meldingen gingen over veel verschillende toernooien, zoals de ATP Challenger en de ITF World Tennis Tour. Deze waren samen goed voor 20 van de 21 meldingen. De laatste ging om de WTA Tour. Er zijn geen meldingen binnengekomen over een Grand Slam of een ATP Tourwedstrijd. Ook de Hopman, Davis en Fed Cup competities bleven zonder melding.
Wanneer de TIU een melding binnenkrijgt, gaat het op zoek naar de oorzaak van het verdachte wedpatroon. Dit kan te maken hebben met onschuldige zaken als incorrecte quoteringen, goede wedkennis, de fitheid en vorm van spelers of speelomstandigheden of persoonlijke zaken. Wanneer dit niet geldt, gaat de TIU uit van corruptie.
Politie
Als deze conclusie is getrokken komt er een volledig onderzoek met als gevolg een rapport. Aan de hand van dit rapport is er de mogelijkheid boetes of schorsingen uit te delen aan spelers en officials. Het onderzoeksteam werd recentelijk uitgebreid met Mark Fletcher, die 27 jaar als detective bij de politie in Londen heeft gewerkt.