Het administratieve gerechtshof van Linköping in Zweden heeft bepaald dat consumenten in het Scandinavische land geen periodes van zelfuitsluiting kunnen inkorten. Deze uitspraak werd gedaan na een klacht van een consument die zijn zelfuitsluiting bij de Zweedse Spelpaus wilde annuleren voor het einde van de overeengekomen periode.
De desbetreffende speler diende eerst een verzoek in bij Spelpaus om de periode waarin niet gegokt mocht worden in te korten, maar hier ging deze organisatie niet in mee. Hierop ging de Zweed in hoger beroep, waarna de zaak voor de Zweedse rechter kwam. Deze bepaalde dat een consument de periode van zelfuitsluiting niet zomaar kan beëindigen, omdat dit het hele idee van Spelpaus zou tegenwerken.
Geblokkeerd
Spelpaus is op 1 januari van dit kalenderjaar actief geworden, gelijktijdig met het openen van de Zweedse gereguleerde wedmarkt. Deze organisatie geeft consumenten de optie om zichzelf uit te sluiten van deelname aan kansspelen, voor de duur van één maand, drie maanden, vijf maanden of tot nader bericht.
Spelers moeten zichzelf aanmelden bij Spelpaus met behulp van hun banknummer en worden vervolgens geblokkeerd, zodat zij zich niet langer aan kunnen melden voor online kansspelen in de overeengekomen periode. Aanbieders worden daarop ook gedwongen alle persoonsgegevens van deze consumenten te verwijderen uit marketingdatabases.
Spelinspektionen
Wanneer consumenten zichzelf uitsluiten ‘tot nader bericht’, wordt de blokkade in principe voor minimaal een jaar opgelegd. Volgens de Zweedse wedwaakhond Spelinspektionen hebben vanaf januari al meer dan 20.000 Zweedse consumenten gebruik gemaakt van het zelfuitsluitingsmechanisme van Spelpaus.