Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van het Coronavirus voor de sportwereld. In dit artikel gaan we in op de specifieke gevolgen van Corona voor het professionele voetbal. Dit is de meest populaire sport als het gaat om sportwedden en dus heeft de pandemie op de industrie en wedders als geheel een grote impact. Je vindt op deze pagina informatie over welke grote competities voorlopig zijn afgelast, en tot wanneer.
Omdat deze informatie aan verandering onderhevig is, wordt deze informatie zo vaak mogelijk bijgewerkt.
In allerlei landen worden maatregelen getroffen, die nogal gevarieerd zijn. In heel veel competities wordt helemaal niet meer gevoetbald en in sommige wél, maar dan meestal zonder publiek. In dit artikel geven we actuele informatie omtrent de gevolgen van het Coronavirus voor de voetballerij én voor jou als sportwedder.
Overzicht afgelastingen per voetbalcompetitie wegens Coronavirus
- Nederland, Eredivisie en KeukenKampioen-divisie: alle wedstrijden afgelast, in navolging van het overheidsbesluit dat in de maand maart in heel het land geen evenementen met meer dan 100 personen erbij door mogen gaan. Duur: t/m 31 maart 2020. Ook de oefeninterland Nederland – Spanje van 29 maart gaat niet door.
- Champions League: alle wedstrijden afgelast. Het gaat om de returns in de achtste finales van 17 en 18 maart: Manchester City – Real Madrid, Juventus – Olympique Lyon, Barcelona – Napoli en Bayern München – Chelsea. Ook de loting van 20 maart is logischerwijs opgeschort.
- Europa League: alle wedstrijden afgelast. Het gaat om de acht returnwedstrijden die op donderdag 19 maart stonden gepland. Van de heenwedstrijden gingen Sevilla – AS Roma en Internazionale – Getafe al niet door. Ook hier zal voorlopig niet worden geloot.
- Engeland, Premier League, Championship, League 1/2: Alle duels afgelast tot in ieder geval 3 april. Na in eerste instantie nog door te willen spelen, ging de FA op vrijdag 13 maart ook overstag en werd al het profvoetbal voorlopig stilgelegd. Die maatregel kon haast niet uitblijven wegens toenemende maatschappelijke druk en meerdere besmettingen bij clubs uit de Premier League. Het coronavirus is geconstateerd bij onder andere Arsenal-trainer Mikel Arteta, Chelsea-speler Callum Hudson-Odoi, een onbekende speler van Everton en AFC Bournemouth-keeper Artur Boruc. Benjamin Mendy van Manchester City en drie niet nader genoemde spelers van Leicester City gingen uit voorzorg in zelfisolatie. Ook bij de staf en selectie van West Ham United zijn meerdere personen in zelfisolatie geplaatst, aangezien zij rondom de recente ontmoeting met Arsenal in aanraking zijn geweest met de besmette Mikel Arteta.
- Duitsland, Bundesliga: De wedstrijden in het weekend van 14 en 15 maart werden zouden ondanks druk van binnen en buiten de voetbalwereld vooralsnog zonder publiek wél gespeeld worden, maar in de middag van vrijdag 13 maart werd dan toch ook de Bundesliga stilgelegd tot en met 2 april. Op last van de lokale overheid werd voor maandagavond al het duel Werder Bremen – Bayer Leverkusen afgelast. Het duel tussen Paderborn en Fortuna Düsseldorf stond ook al ernstig op de tocht, aangezien Paderborn-trainer Steffen Baumgart mogelijk is besmet.
- Spanje, Primera Divísion én Seguna Divisíon: alle wedstrijden afgelast. Duur: tot 5 april 2020. De Spaanse bond heeft clubs opgeroepen trainingen stil te leggen en onder meer FC Barcelona heeft aan deze oproep gevolg gegeven.
- Italië, Serie A, Serie B én Serie C: alle wedstrijden opgeschort. Duur: tot 3 april 2020.
- Frankrijk, Ligue 1: alle wedstrijden worden zonder publiek afgewerkt. Duur: tot 15 april 2020.
- Portugal, Primeira Liga: alle wedstrijden én trainingen opgeschort. Duur: drie weken.
- België, Pro League: alle wedstrijden tot en met 3 april afgelast.
- Oostenrijk, Bundesliga: alle wedstrijden opgeschort. Duur: onbekend.
- Schotland, Premiership en Championship: alle wedstrijden van 13, 14, 15 en 17 maart zijn afgelast. In een later stadium beslist de Schotse voetbalbond over de daaropvolgende duels.
- VS, Major League Soccer: alle wedstrijden afgelast. Duur: dertig dagen.
- CONCACAF Champions League: alle wedstrijden opgeschort. Duur: onbekend.
- Ierland, League of Ireland Premier Division: alle wedstrijden opgeschort. Duur: onbekend.
- Denemarken, Superligaen: alle wedstrijden opgeschort. Duur: tot 29 maart 2020.
- Griekenland, Super League: alle wedstrijden opgeschort. Duur: tot 23 maart 2020.
- Afrika, Afrika Cup: alle kwalificatiewedstrijden zijn opgeschort. Duur: onbekend.
Voor het laatst bijgewerkt: zaterdag 14 maart 2020, 11.59 uur
Hoe is de situatie in Nederland?
Op woensdag 12 maart 2020 werd bekend dat de regering in overleg trad over de problematiek rondom het Coronavirus. Waar andere landen harde maatregelen namen, bleef Nederland nog wat ‘achter’. Inmiddels is de situatie veranderd. Álle evenementen/gebeurtenissen van méér dan 100 personen zijn verboden in Nederland. Dat betekent dat alle wedstrijden in de Eredivisie en de KeukenKampioen-divisie niet door kunnen gaan. Deze maatregel is van kracht tot en met 31 maart 2020. Speelronde 27 en 28 van de Eredivisie en speelronde 30 en 31 van de KeukenKampioen-divisie gaan dus zeker niet door. Dit treft onder meer de Klassieker Feyenoord – Ajax op zondag 22 maart. Na 31 maart zal de situatie opnieuw bekeken worden.
Daarnaast hebben veel clubs ook zelf al maatregelen getroffen. Zo is het bij verschillende ploegen al niet meer mogelijk om trainingen te bezoeken. Deze vinden vooral plaats achter gesloten deuren.
Speculaties alom: wat te doen met het EK 2020?
Het komt vaak in het nieuws nu: wat is het lot van UEFA EURO 2020? De eindronde zou moeten beginnen op 12 juni 2020, maar op dit moment is het allesbehalve zeker dat we Oranje kunnen aanmoedigen op het EK. Juni lijkt nog ver weg, maar de vooruitzichten zijn niet bepaald rooskleurig. Er wordt veel gespeculeerd over een mogelijke afgelasting van het toernooi en dat is niet geheel ondenkbaar. Buiten het virus zelf, is een bijkomende moeilijkheid dat de competities van haast alle deelnemende landen zijn stilgelegd. Hierdoor zijn mogelijk de zomermaanden nodig om wedstrijden in te halen.
De UEFA stelt natuurlijk de volksgezondheid voorop en met het oog op de verschillende speelsteden is het misschien niet bepaald verantwoord om het door te laten gaan. Vooralsnog blijft het bij speculeren, maar de Franse sportkrant ‘L’Equipe’ wist te melden dat de UEFA het toernooi waarschijnlijk gaat verplaatsen naar 2021. Concreet bewijs is er echter niet, dus deze bewering kan niet op waarheid getoetst worden. Op dinsdag 17 maart 2020 vindt er een crisisberaad plaats bij de UEFA. Daarna zal er hoogstwaarschijnlijk uitsluitsel volgen.
Voor het Nederlands elftal zou een verplaatsing helemaal niet verkeerd uitkomen. De ploeg van Ronald Koeman kampt op dit moment een aantal langdurige blessures. Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn zijn alle drie geblesseerd op het moment en het is nog maar de vraag of het EK van 2020 een haalbare kaart is. De oefeninterland Nederland – Spanje van eind maart is alvast geschrapt.
Meer informatie over andere competities
Uiteraard is het ook goed om even te kijken naar de andere voetbalcompetities. We lichten de ontwikkelingen van een aantal landen even in het bijzonder toe.
Serie A
Italië wordt op dit moment het zwaarst getroffen door het virus in Europa. Het gehele land is inmiddels ‘op slot’ gegaan en ook het voetbal is helemaal stopgezet. Op dit moment wordt er in de Serie A, Serie B én Serie C niet meer gevoetbald tot zeker 3 april 2020. De oorzaak ligt bij het aantal besmettingen waarmee Italië te maken heeft. Daarnaast werd op woensdag 11 maart 2020 bekend dat Juventus-verdediger Daniele Rugani positief getest is op het virus. Juventus ging hierop in quarantaine en mede daardoor zijn álle wedstrijden in de verschillende competities opgeschort.
La Liga
Ook in Spanje heeft het Coronavirus de voetballerij inmiddels in de houdgreep. Nadat het bericht naar buiten kwam dat er een basketballer van Real Madrid positief testte op het virus, is al het voetbal opgeschort. Dit gaat zeker tot 5 april 2020 duren en het betreft óók de wedstrijden in de Segunda Divisíon.
Ligue 1
In Frankrijk leek in het weekend van 14 en 15 maar nog zonder publiek gevoetbald te gaan worden, maar op vrijdag 13 maart volgden ook de Fransen de wereldwijde trend door de Ligue en Ligue 2 alsnog volledig stil te leggen.
Bundesliga
Bij onze buren zijn vooralsnog alleen losse wedstrijden afgelast, en wordt er op 14 en 15 maart nog zonder publiek gespeeld. De Kohlenpottderby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 is zo een van de laatste aansprekende duels die nog op de rol staan voorlopig. Houd er echter ernstig rekening mee dat er alsnog niets doorgaat dit weekend.
De Premier League
Het Verenigd Koninkrijk was zo’n beetje het laatste land waar nog gevoetbald zou gaan worden, maar op vrijdag 13 maart werd alsnog besloten de Premier League, Championship, League 1 en League 2 stil te leggen. Opvallend genoeg is Engeland juist het land waar veel meldingen van bij de clubs vandaan komen, zoals in de lijst bovenaan dit artikel te lezen valt. Ook de oefeninterlands van het Engelse team voor eind maart zijn geschrapt.
Waar wordt er eigenlijk nog wel gevoetbald?
Het zijn nare tijden voor menig sportliefhebber. Echter heeft de sportwedder ook last van de vele afgelastingen en aanpassingen in de voetballerij. Het aanbod van sportweddenschappen wordt logischerwijs ook minder. De grote vraag is: waar kun je nu eigenlijk nog op wedden?
Competities buiten Europa
Je bent er wellicht wat minder bekend mee, maar menig competitie buiten Europa gaat gewoon op de normale manier door. Afrika is het continent dat er hierbij in het bijzonder uitspringt. Het vergt wellicht wat meer research, maar het is zeker mogelijk om een weddenschap af te sluiten.
De stand van zaken op dit moment is dat er een aantal landen zoals Egypte, Marokko en Algerije zonder publiek wordt gespeeld. In veel andere landen gaat het voetbal gewoon door, al dan niet met maatregelen zoals een verbod op handen schudden voor de wedstrijd.
Er zijn twee competities waar er gewoon gevoetbald wordt op de reguliere manier. Dat wil zeggen: volgens de vastgestelde planning én met publiek. Het gaat hier om de Russische competitie, Premjer-Liga, en de Turkse competitie, Süper Lig. Hou onze website in de gaten voor actuele voorbeschouwingen voor de verschillende affiches in deze competities.
Wat kan ik als sportwedder nog meer doen?
Het is goed om in deze tijd het nieuws nauwlettend in de gaten te houden. Op onze website, en specifiek in dit artikel, brengen we regelmatig updates uit omtrent het Coronovirus en de gevolgen hiervan voor de voetballerij. De lijst bovenaan het artikel is een handig overzicht met de meest actuele ontwikkelingen in de verschillende competities.
Daarnaast is het goed om extra aandacht te besteden aan het afsluiten van weddenschappen en het doen van voorspellingen op wedstrijden die toch doorgaan. Hierboven gaven we aan dat er in Afrika bijvoorbeeld nog gevoetbald wordt, maar dat is een competitie waar je misschien minder bekend mee bent. Lees je dus goed in van tevoren.
Houd er ook rekening mee dat het spelen zonder publiek het thuisvoordeel kan beïnvloeden. De afgelastingen betekenen ook meer rust voor de clubs. Echter kunnen de inhaalduels weer zorgen voor een druk speelschema én dus meer belasting in een korte tijd. Kortom, allerlei factoren die nú een grote rol gaan spelen in de voetballerij én bij jouw weddenschappen.