Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De 5 beste boeken over wedden op sport

Tim Giesbers

Als je wil gaan wedden op sportwedstrijden of -evenementen, dan is het aan te raden om genoeg informatie te hebben over de wedmarkt. Veel van die informatie kun je online vinden op diverse websites die gespecialiseerd zijn in wedden, zoals natuurlijk online-wedden-bookmakers.nl. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de informatie uit boeken te halen.

Er zijn veel boeken die gaan over gokken en een deel daarvan richt zich specifiek op de markt van sportwedden. Deze boeken bevatten veel informatie die jij kunt gebruiken. Het is wel belangrijk dat je een goed niveau Engels hebt, want Nederlandse boeken over wedden zijn schaars. Hieronder zie je een lijstje van vijf boeken over wedden op sport.

Squares And Sharps, Suckers And Sharks

Het eerste boek dat we behandelen is Squares And Sharps, Suckers And Sharks, geschreven door Joseph Buchdahl, een analist op het gebied van wedden op sport. Daarnaast noemt hij zich ook een scepticus van de markt, waardoor hij kritisch kijkt naar alles wat met wedden te maken heeft. Buchdahl bracht eerder twee andere boeken uit over wedden.

In 2016 kwam het boek Squares And Sharps, Suckers And Sharks uit. In dit boek deelt de auteur een scherp en realistisch beeld van de wedmarkten. Het boek gaat in op de wetenschap achter het wedden. Het werpt een blik op de psychologie en het gedrag van mensen die gaan wedden. Er wordt gekeken naar de kritiek die er is op wedden en waarom volgens Buchdahl het proces soms belangrijker is dan het winnen.

Ook in dit geval gaat het om een Engels boek. Maar let op: zelfs voor mensen die goed Engels kunnen is het geen makkelijk boek, mede door de vele vaktermen die Buchdahl gebruikt. Desondanks krijgt het boek goede waarderingen en wordt het een aanrader genoemd voor zowel wedders als niet-wedders.

Gambling For Life

Harry Findlay is een professioneel wedder. Hij zegt dan ook over zichzelf dat hij het niet kan laten en gewoon moet wedden. Inmiddels heeft hij veel ervaring met wedden, met de ups en downs van de markt. Zo won hij meer dan 20 miljoen pond met het doen van goede voorspellingen en ontmoette hij diverse grote sporters als Roger Federer en Martina Navratilova.

Tegenover deze mooie momenten staat een complete deceptie in 2007. Destijds zette hij 2,5 miljoen pond in op winst van Nieuw-Zeeland op het WK Rugby. In de kwartfinale werd gespeeld tegen Frankrijk en Nieuw-Zeeland stond bij rust met 13-3 voor. Uiteindelijk ging het mis voor Findlay en Frankrijk won met 18-20. Hierdoor verloor hij dus 2,5 miljoen pond.

Findlay heeft een boek geschreven over zijn kleurrijke wedleven, getiteld Gambling For Life. Dit boek leert je niet om beter te wedden of meer te winnen, maar het geeft een mooi beeld van het leven van deze professionele wedder. De risico’s die Findlay in zijn leven nam maken het boek spannend om te lezen.

Enemy Number One

Tegenover een populaire wedder als Harry Findlay die bekend wordt met zijn risicovolle ondernemingen staat iemand als Patrick Veitch. Deze Engelsman studeerde wiskunde aan de Universiteit van Cambridge, maar hij besloot al snel zich professioneel op het wedden te richten. Hij richtte een tiplijn op en verdiende geld met het verkopen van wedtips.

Dit bleek een risico want Veitch werd zelfs bedreigd door mensen die verloren hadden op tips die ze via de tiplijn hadden ontvangen. Uiteindelijk begon hij zelf ook te wedden en daar was hij goed in; in acht jaar tijd won hij meer dan 10 miljoen pond. Het ging zo goed, dat er een punt kwam waarop wedkantoren Veitch gingen weigeren als klant en hem blokkeerden van het doen van voorspellingen.

Het boek Enemy Number One richt zich op het begin van de carrière van Veitch en hoe hij opklom in de wereld van het sportwedden. Hij schrijft niet wat zijn methodes zijn of hoe hij ontdekte waar het meeste geld te verdienen was. Wel vertelt hij hoe hij zijn wedoperatie runde.

Sharp Sports Betting

Na twee verhalen over bekende wedders en boeken over hun levens gaan we weer terug naar de theorie. Wanneer je gaat wedden is het namelijk van belang hoe wedden precies werkt en daarvoor moet je bij de basis beginnen. Dat is precies wat Stanford Wong deed bij het schrijven van het boek Sharp Sports Betting.

Lang werd dit boek gezien als de bijbel van het wedden op sport. Het begint zoals gezegd bij de basis en legt diverse definities uit. Zo wordt bijvoorbeeld beschreven welke soorten weddenschappen er zijn. Voor de ervaren wedders is dit wellicht bekende informatie, maar zeker als je nieuw bent in het wedden is dit nuttig om te lezen.

Sommige informatie is wel een beetje verouderd. Dat komt ook door het boek zelf, want gezien de populariteit van het boek hebben bookmakers hun manier van werken soms aangepast. Het boek blijft echter wel relevant aangezien de basis niet veranderd is. Zeker voor beginnende wedders is dit een aanrader.

The Signal & the Noise

Het laatste boek dat we behandelen is geschreven door de Amerikaanse statisticus Nate Silver. Hij analyseert voornamelijk honkbal en verkiezingen in zijn land. Ook is hij de oprichter van FiveThirtyEight, een website die schrijft over peilingen, politiek, economie en sport. Hij verzon een systeem om honkbalwedstrijden te voorspellen en zat ook vaak goed bij het voorspellen van verkiezingen.

Ook schreef Silver het boek The Signal & the Noise. In dit boek kijkt Silver vanuit zijn achtergrond als statisticus naar de wereld van voorspellingen en hij onderzoekt hoe we een echte goede aanwijzing kunnen filteren tussen alle bekende data over bijvoorbeeld een sportwedstrijd. Deze informatie kun je dan weer gebruiken voor het wedden.

Hij gebruikt gedetailleerde voorbeelden over honkbal, verkiezingen, klimaatverandering, de financiële crisis, poker en weerberichten om een punt te maken over voorspellingen. Concepten over waarschijnlijkheid en risico komen voorbij in het boek en Silver legt uiteindelijk uit waarom het zo moeilijk is voorspellingen te doen.